Als er meer aan de hand is…

In veel gevallen komt gebrek aan overzicht niet alleen door teveel spullen. Er is meer aan de hand. De energie is op of je hoofd zit vol en daardoor ontstaan achterstanden en loopt de stress nog harder op.

 

 

Ziekte of een handicap in het gezin

Een ziekte of handicap in het gezin beïnvloedt alles. Als moeder van een zoon met autisme en een verstandelijke beperking heb ik dat zelf ervaren. Je moet altijd rekening houden met de handicap of ziekte. Elke keer komen er nieuwe hobbels op je weg waarvoor je een oplossing moet vinden. 

Je kunt je energie maar één keer gebruiken en daar moet je slim mee omgaan, want je hebt misschien nog andere kinderen, een partner, een baan of vrijwilligerswerk. Je ontkomt er niet aan om keuzes te moeten maken in wat je doet en hoe je dat doet.

Het ontvangen van Zorg zou een verlichting van je taken moeten betekenen, maar dat is het niet alleen. Je krijgt er ook taken bij. Denk aan gesprekken met artsen of begeleiders, inwerken van hulpverleners, vervoer en (PGB-)administratie.

 

 

Verlies

Overlijden van een dierbare heeft een enorme impact. Er is verdriet, eenzaamheid, vermoeidheid en ontzettend veel te regelen. Ook dingen die je helemaal niet wilt of waar je nog lang niet aan toe was.

Ook een echtscheiding, het verlies van werk of gezondheid geeft rouw, onmacht en stress.

Zo zijn er veel dingen die je kunnen overkomen of je worden aangedaan waar je mee hebt te dealen. Soms lukt dat alleen, soms heb je anderen nodig.

 

 

Hulp van een onafhankelijke derde

Als je in je huis, planning of huishouding vastloopt doordat je aandacht naar al die andere dingen uitgaat, is (tijdelijke) hulp nodig.

Als professional organizer weet ik heel veel over ordenen en opruimen, maar ook over het hoe en waarom. Een onafhankelijke derde kan je daarin soms beter helpen dan een bekende, hoewel steun van familie en vrienden wel heel belangrijk zijn.

Wil je meer weten? Ik vertel je graag meer bij een kop koffie. Dat kost je niets, maar kan je wel veel wijzer maken. Heb je recht op WMO-begeleiding dan kun je ook bij mij terecht. 

Share
Share