Deze week heb ik verschillende keren meegemaakt dat de communicatie niet lekker liep. Bij anderen of bij mezelf. Het leidde tot fouten en gedoe. Omdat eigenlijk alles draait om goede communicatie leek het me een goed idee om daar eens een blog aan te wijden.
1. Laatst had ik een afspraak. Al eerder gemaakt. Ten tijde van de afspraak was er tot mijn verbazing niemand. Er bleek namelijk een mail gestuurd te zijn dat de afspraak was gewijzigd, maar die had ik niet op tijd gelezen. Gevolg: ik stond op de verkeerde plaats. Oplossing: vraag een leesbevestiging en bel anders even op. Niet iedereen leest altijd en overal zijn mail.
2. Een meneer die ik tegenkwam beklaagde zich bij mij dat een ander hun afspraken niet nakwam. Probleem: een van beiden is slechthorend. De boodschap was dus niet overgekomen, omdat die persoon het gewoon niet had verstaan. Oplossing: vraag na of de ander je heeft gehoord en begrepen. N.B. Niet horen kan ook te maken hebben met aandacht.
3. Ik ken iemand die plannen maakt, maar ze ook regelmatig verandert. Probleem: Zij geeft dat niet altijd door aan alle betrokkenen. De ander raakt dus het spoor bijster en krijgt verwijten. Oplossing: neem even de tijd om dingen door te praten en geef aan wat het nieuwste plan is en wat je van die ander verwacht.
4. Ouders zijn vaak heel goed in vage bewoordingen naar hun kinderen: Ruim je kamer eens op. (Wat, wanneer, hoe?) Ga eens wat doen! (wat dan? Is Pokémons vangen ook goed?) Hoe vaak moet ik het nog zeggen? (5x?) Kinderen willen graag duidelijkheid en je doet ze een plezier door duidelijke opdrachten te geven. Dus ‘Gooi alle vuile kleren in de was, zet je boeken in de kast en doe de rommel in je prullenbak.’ Zoiets.
5. Een andere valkuil voor ouders is gaan praten tegen hun kind terwijl het aan het spelen is of televisie kijkt. Het kind zal waarschijnlijk weinig meekrijgen van je verhaal, omdat het met heel andere dingen bezig is. Plan het moment dus. Jij wordt ook niet graag gestoord onder je werk of die leuke film. Net zo min als je kind.
Ikzelf heb nog wel eens de neiging om mijn echtgenoot dingen te willen vertellen terwijl hij met iets bezig is. Dat irriteert hem, omdat hij wordt gestoord en het irriteert mij dat hij dan niet luistert. Oplossing: vraag altijd ‘Heb je even tijd om te luisteren?’ Als dat niet zo is, jammer dan.
6. Tenslotte hoor ik vaak dat ouders het tegen hun jonge kinderen hebben over ‘Dat hebben we toch afgesproken?!’, terwijl ze bedoelen ‘Dat heb ik je toch opgedragen?’ Maak duidelijk wat een opdracht is, een bevel of een vraag waar je ‘nee’ op mag zeggen. Dat is wel zo eerlijk.
7. Vooral bij plannen en afspraken is goede communicatie cruciaal. Kun je het niet onthouden? Schrijf het op, of zet het in je smartphone met een melding. Bevestig desnoods nog een keer van te voren. Dat is altijd attent.
Als je slecht communiceert geeft dat irritaties, fouten, onnodig wachten, geen avondeten, ongerustheid, geen auto beschikbaar, geen gestreken overhemd etc.
Heb jij het gevoel dat het bij jou thuis vaak in de soep loopt omdat je niet goed communiceert met elkaar? Herken je je in bovenstaande missers en narigheid? Denk eens na wat jou zou kunnen helpen en hoe je elkaar ermee kunt helpen. Extra hulp nodig? Ik denk graag met je mee hoe je het in jouw huis(houding) beter kunt aanpakken, zodat misverstanden en ruzies zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen.