(Herzien 8 juli 2019)
Heb jij dat ook dat je gedurende de week je planning ziet veranderen en in het ergste geval in de soep ziet lopen? Open plekken in je agenda worden zomaar opgevuld en dingen lopen anders dan je had verwacht. Is dat erg? Hoeft niet, maar het kan je wel in verwarring brengen en je huisgenoten erbij.
Hoe houd je overzicht in een hectisch leven?
- Planning
Wees kritisch over welke dingen je doet en noteer je afspraken op een gezinsplanner of -agenda die voor alle gezinsleden voor het grijpen ligt of hangt. Tip: heb je dubbel gepland dan geldt de genoteerde afspraak. Werkt bij ons thuis goed.
Heb je een eigen bedrijf en geen vaste werktijden? Probeer voor jezelf en je gezin daar toch enige regelmaat in aan te brengen. Blokkeer delen van je week, want ook al staat er niets in je agenda, je hebt best plannen voor die uren. Heb je variabele werktijden, dan heb je juist die planner nodig om de anderen te laten weten waar ze rekening mee moeten houden. Plan ook tijd in voor schoonmaken, klussen en ontspanning. Dat kost ook tijd en is niet onbelangrijk.
- Stel prioriteiten!
Soms pas je je planning aan. Waarom? Omdat iets belangrijker is of urgenter dan het oorspronkelijke plan? Het kan een goede keus zijn, maar dat hoeft niet. Waarom is een vergadering belangrijker dan overhemden strijken? Of een haastklus voor een klant belangrijker dan een avond op de bank met je echtgenoot?
Natuurlijk moet je die afweging zelf maken, maar als je geen overhemd meer in de kast hebt, kan strijken hoge prioriteit hebben. Heb je teveel taken? Kun je iets delegeren? Doe dat dan. Zo niet, plan het in. Stel bewust prioriteiten en ga niet in op de hardste schreeuwer.
- Visuele hulpmiddelen
Ben je visueel ingesteld en heb je behoefte aan overzicht? Gebruik een whiteboard of ander planbord en schrijf, plak en kleur ieders planning erop in. Kinderen vinden dat vaak heel prettig, omdat ze in een oogopslag zien wat er gaat gebeuren en wie er thuis is. Heeft je kind moeite om het overzicht te houden, dan help je hem of haar daar enorm mee. Wees eerlijk: het helpt jou ook.
- Rustmomenten
Spreek rustmomenten af met elkaar. Bij ons thuis is de zondag de rustdag. We hebben ook op die dag onze dingen, maar werk hoort daar niet bij. Dat geeft rust en duidelijkheid. Ook op zaterdagavond gaat het gezin voor. Net als in vakanties. Dan zijn wij weg en het werk blijft thuis.
Laat in ieder geval één maaltijd per dag een rustmoment zijn waarop je tijd hebt voor elkaar. Waarop je met elkaar deelt wat je bezighoudt en ook echt luistert naar elkaar. Je gezin is het kostbaarste wat je hebt, dus ga er ook zorgvuldig mee om! De periode dat je kinderen thuis wonen is meestal ook je meest energieke periode in je leven, maar kies voor wat écht belangrijk is.
Een beeldschermvrije periode per dag ook een manier om rust te krijgen in je hoofd. Geen verstoring van je concentratie tijdens (huis)werk en ook geen blauw licht voor het slapen gaan. Een goede nachtrust is nl. geen onbelangrijke factor als het gaat om overzicht houden!
- Communicatie
Een huishouden is net een bedrijf en dat loopt het best als je af en toe werkoverleg hebt. Communiceer daarom met elkaar over je plannen, liefst op een vast moment elke week. Persoonlijk contact is het prettigst, maar een gezins-app of de telefoon kan ook voldoen. De gezins-app is vooral handig als je even snel iets wilt doorgeven aan iedereen.
Zijn er tegenstrijdige belangen? Ontstaat er irritatie? Bespreek het en maak afspraken. Leg ze vast in een schriftje en houd elkaar eraan. Waarom doe je dat op je werk wel en thuis niet?
- Samengesteld gezin
Is jouw gezin samengesteld met kinderen van jou en van je partner, dan kan dat het leven nog veel ingewikkelder maken. Wie is waar op welk moment. Welk kind eet mee en welke ouder is waarvoor verantwoordelijk? Houd het simpel en liefst elke week hetzelfde. Laatst sprak ik nog een jongere die maandelijks een paar keer tussen vader, moeder en studentenhuis ging en daar een beetje tureluurs van werd. Ga maar na wat het met een jonger kind doet.
- Chaos en wanorde? Het kan anders!
Het kan gebeuren dat er in jouw gezin geen structuur is. Dat je soms twee keer kunt koken of het beter niet had kunnen doen. Dat iedereen maar doet wat hij/zij zelf handig vindt. Dat er geen samenhang is en dat de communicatie alleen nog op het niveau van mopperen plaatsvindt. Daar word jij, maar ook je huisgenoten niet blij van.
Wil je de boel anders organiseren? Heb jij achterstanden opgelopen in huis waar je niet meer doorheen komt? Heb jij behoefte aan meer structuur en duidelijkheid? Zou je graag ondersteuning krijgen om dat te realiseren?
Bel of mail me. Ik ga samen met jou en je eventuele partner kijken hoe het anders kan. Waar je elkaar tegemoet kunt komen. Wat je allebei nodig hebt om die duidelijkheid te creëren om beter te kunnen functioneren en je prettiger te voelen in je eigen huis. Ga de confrontatie aan. Misschien is dat pijnlijk, moeilijk, emotioneel, maar het gaat je iets beters opleveren!