Brieven, mails, aantekeningenboekjes, flyers, vakantiefolders, foto’s, tekeningen, speelgoed, gadgets: allemaal spullen die je kunnen herinneren aan dingen van vroeger, zoals je kindertijd, een excursie, een vakantie, je gebroken been, je diploma-uitreiking, je eerste optreden, je studietijd en je werkervaring. Een compleet archief!
Als ik bij mensen thuis ben verwonder ik me soms over de geschiedenis die we allemaal hebben. Wat heb je veel gedaan, bereikt en beleefd in je leven! En wat levert dat veel papieren en spullen op.
Sommige mensen zijn erg bang om dingen te vergeten en bewaren daarom alles! En vaak ook erg gedetailleerd. Als een archivaris brengen ze hun hele leven in kaart en ze zouden in principe hun eigen biografie kunnen schrijven.
Voor- en nadelen van bewaren
Zoveel bewaren heeft voordelen:
- je gooit niets weg, dus je hoeft niet na te denken over wat wel of niet weg moet. Alles blijft
- je behoed jezelf voor misgrijpen en het gevoel van verlies
- je kunt, bij een goed archief, altijd oude contacten terugvinden en feiten checken
- je bent iemand om op terug te vallen bij reünies of tentoonstellingen
De nadelen zijn:
- je haalt jezelf veel werk op de hals, omdat alles goed opgeborgen moet worden
- je kunt dwangmatig worden in je hang naar systeem
- al die papieren en spullen nemen veel ruimte in beslag in je huis.
- je archief wordt alleen maar groter
- je verleden blijft een grote rol spelen, ook als dat verleden minder fijn was
- de kans is aanwezig dat je spullen toch gaat kwijtraken in de grote hoeveelheid of de gedetailleerde systematiek
Leven met je verleden
Ik bedacht me dat mensen die het bovenstaande doen voornamelijk leven met het verleden. Generaliserend gezegd zijn ze punctueel, hechten waarde aan zaken waar een ander zo aan voorbij gaat, leven ze bewust en zijn ze gevoelig voor details. En als je echt iets wilt hebben aan wat je bewaart, moet het ook goed gebeuren, dus volgens een werkend systeem.
Iets anders wat me vaak opvalt is dat mensen die veel bewaren hebben ervaren dat ze dat op een bepaald moment veel opleverde. Dus is het bewaren ook een noodzaak geworden.
Ruimte maken voor de toekomst?
Als ik word ingeschakeld om bij mensen te komen is dat meestal om te helpen hun huis te ordenen en om ruimte te maken. Dat betekent dat er ook spullen weg moeten om letterlijk loop- en leefruimte te maken. Daarmee neem je afscheid van wat niet meer zo de moeite waard is en komt er ruimte voor nieuwe dingen. Dat betekent natuurlijk niet dat je alles moet wegdoen. Maar wel dat je keuzes gaat maken die je voorheen niet maakte; voor de zekerheid.
Soms helpt het om ook met wat humor te kijken naar jezelf of uit te leggen aan een ander waarom je iets bewaart. Grote kans dat je al vertellend tot de conclusie komt dat het er eigenlijk niet meer toe doet. Of je komt dingen tegen waarvan je het bestaan niet meer wist en ineens wordt het weer belangrijk. Geniet ervan en neem een beslissing.
Wat win je met bewaren en wat verlies je met wegdoen?
Ik kan allerlei vragen stellen over het waarom of waartoe van het bewaren, maar daar moet je eigenlijk zelf de antwoorden op vinden.
- Wat maakt dat deze informatie zo belangrijk is voor je?
- Waar ben je bang voor als je dit niet (allemaal) meer zou hebben?
- Overtreed je regels van bijvoorbeeld je ouders als je zaken zou weg doen?
- Wat is het ergste wat er kan gebeuren als je niet alles bewaart?
Behoefte aan een gesprekje?
Wil je hier wel eens over praten of zelfs aan gaan werken, omdat je merkt dat dit speelt in jouw leven? Heb je niet alleen plezier, maar ook ergernis of verdriet van alles wat je wilt of moet bewaren? Misschien spelen er zaken die je met een psycholoog moet bespreken. Misschien helpt het om een professional organizer in te schakelen. Laten we eens bellen of mailen om te zien wat je hiermee kunt. Ik hoor graag van je.