Bang voor de post

Sommige mensen zijn bang voor de post. Misschien jij ook wel. Dat is niet zo vreemd als je nogal eens akelige post krijgt. Soms wordt de angst zo groot dat je de brieven niet meer open durft te maken. Je gooit niets weg, maar openmaken gaat niet lukken. Als je financiële problemen hebt zul je dit zeker herkennen. Maar, ook als je nare ervaringen hebt met dreigbrieven of anonieme post.

Bijna elke dag vallen er brieven en krantjes in je brievenbus. Brieven zijn soms herkenbaar aan de envelop. Een brief van het energiebedrijf of de waterleiding is duidelijk. Maar, als je al een paar maanden niet meer hebt betaald kan zo’n envelop een jaarafrekening bevatten, maar ook een dreigende afsluiting. En natuurlijk helpt het niets om brieven niet te openen, maar als het een overlevingsstrategie is, kan het je stress tijdelijk iets minder maken.

Steeds meer post

Iedereen zal begrijpen dat het niet openen van de post gevolgen heeft:

  • Je mist de factuur en betaalt niet op tijd,
  • de auto moet gekeurd worden, maar dat merk je te laat,
  • je hebt een verkeersboete, maar dat heb je niet door,
  • inschrijfdata of aankondigingen zie je te laat.

In eerste instantie zullen de gevolgen misschien nog wel meevallen, maar na verloop van tijd groeit de hoeveelheid post. Er komen herinneringen, aanmaningen, dreigbrieven, maar ook boetes. De oorspronkelijke bedragen worden alleen maar hoger en dat is zonde van het geld. 

Hulp in de buurt

Als jij weet dat je zelf je post niet kunt openen (of verwerken) is er hulp mogelijk.

  1. In Gouda bestaat er de Papierwinkel. Een initiatief van het Sociaal Team waarbij vrijwilligers en professionals één ochtend in de week o.a. helpen bij het begrijpen van en reageren op (moeilijke) brieven. Want laten we wel wezen, veel brieven zijn ingewikkeld en het maken van fouten kan grote gevolgen hebben. Dit is gratis en geschikt voor mensen die met hun spullen naar een buurtcentrum kunnen en willen komen. 
  2. Heb je individuele hulp nodig dan kun je terecht bij Schuldhulpmaatje, Humanitas of andere organisaties voor gratis hulp door vrijwilligers. Er is dan meestal sprake van (dreigende) schulden. Ook het maatschappelijk werk of Sociaal Raadslieden kunnen hulp bieden. 
  3. Heb je een achterstand opgelopen in je postverwerking, vind je het moeilijk, en wil je dat graag structureel oplossen? Dan kan een professional organizer, zoals ik, je ondersteunen met praktische hulp thuis om alle oude post door te nemen en het zo op te ruimen dat er weer overzicht is. Bovendien leer ik je om je nieuwe post te gaan verwerken, te ordenen en te archiveren.

Iemand naast je

De angst voor de post heeft vaak te maken met de onmacht die je ervaart. Je hebt geen geld om te betalen of je weet niet wat je met die brief aan moet. Het is dan fijn als je iemand hebt om vragen aan te stellen of die je doorverwijst voor hulp bij je schulden. Niet eenmalig, maar vaker. Zodat je weet dat je er niet meer alleen voor staat.

Als je weet dat er geen lijken meer uit de kast komen, voel je je al een stuk beter. Misschien is je probleem nog niet helemaal opgelost of heb je nog steeds schulden, maar er is duidelijkheid. En dat geeft al rust.

Hulp nodig?

Heb jij een probleem met al je papieren en lig je er soms wakker van? Vraag hulp! Het is er voor.

Je kunt me bellen (06-21442975) of mailen. Ben ik niet de persoon die je hebben moet? Dan kan ik je ook doorverwijzen.

Misschien vind je dit ook interessant: Orden je papier en ervaar rust en ruimte in je huis en je hoofd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *