‘Het gaat weer stromen!’

Oud zeer, spullen op een verkeerde plek of een gebrek aan duidelijkheid kunnen je in hun greep houden. Als je gaat opruimen kom je veel tegen wat misschien weg kan of waar je afscheid van wilt nemen. Dat geeft ruimte in huis voor nieuwe of bestaande dingen die voorheen niet aan bod konden komen.

Onlangs was ik bij iemand die niet lekker in haar vel zat, onrustig was, haar huis te rommelig vond en het anders wilde. Ze had nare dingen meegemaakt, was een paar keer verhuisd en zat eigenlijk een beetje vast. Er moest heel veel worden gedaan, maar er kwam weinig uit haar handen. Ze belde mij om in beweging te komen.

Een vol hoofd

Omdat er zoveel dingen waren die nog moesten gebeuren zat dat mijn cliënt enorm in de weg. Haar hoofd draaide overuren en ze miste overzicht. We zijn daarom begonnen met het op post-its zetten wat er allemaal moest gebeuren: klusjes, spullen kopen, onderhoud, administratie, maar ook leuke dingen. Per post-it een taak. En al die papiertjes hebben we op een groot vel geplakt waarbij de plek op het papier aangaf hoe belangrijk het was. Het werd een flexibele werklijst. Sommige dingen kregen een andere kleur, omdat het uitbesteed werd of minder urgent was.

Dat gaf overzicht. Door dingen naast elkaar te zien bleken prioriteiten ook anders te worden en sommige taken zelfs te vervallen. Langzamerhand zou ze deze dingen gaan oppakken, op het moment dat het goed was om te doen. Dat kon zonder mij.

Dit gaf al een stuk ruimte in haar hoofd die al haar lijstjes haar niet gebracht hadden.

Geen rommel, maar toch…

Daarnaast gingen we een paar plekken in huis aanpakken waar het vastliep. Dat was o.a. de woonkamer. Overal lag wel iets: een laptop, speelgoed, de krant, post, boeken, huishoudelijke dingetjes en dat maakte het onrustig. 

We hebben besproken waar werd gespeeld, gegeten, gewerkt, ontspannen. Dat bracht duidelijkheid over wat waar moest staan en opgeborgen moest worden. Niet alles hoefde niet meer in de woonkamer te blijven, maar mocht ook deels naar de slaapkamer, de keuken of weggegeven worden.

Papieren van het werk werd elke dag opgeborgen en bleven niet meer op de eettafel liggen. Rond de zithoek kwam een tafeltje voor boeken en tijdschriften en verder werd het leeg. De kast bleek veel spullen te bevatten die daar niet hoorden en die er eigenlijk lagen omdat daar toevallig plek was geweest.

Toen we dat hadden geordend en opgeschoond zag het er een stuk rustiger en gezelliger uit.

Het gaat weer stromen!

Toen de woonkamer opnieuw was ‘ingericht’ en overbodige spullen weg waren kwam er vooral veel ruimte voor wat goed, mooi en het bewaren waard was. Dat was niet makkelijk geweest, maar gaf wel lucht. Al tijdens ons traject ging mijn cliënt nadenken over nieuwe dingen in haar leven, zoals nieuwe contacten en initiatieven. Ze had er zin in en zei ze me dat ‘het weer ging stromen’. Wat is dat fantastisch. Want dat is wat je wilt: dat je opluchting en bevrijding ervaart. Dat je weer enthousiast bent als je dag begint. Dat je ruimte hebt in je hoofd voor nieuwe ideeën of gewoon voor de dingen van alle dag die je voorheen zo zwaar vielen.

Zit het bij jou ook een beetje vast?

Weet je niet goed hoe je verder moet omdat het bij jou ook is stilgevallen? Heb je geen zin in nieuwe dingen, omdat er nog zoveel moet? Mijn ervaring is dat het ordenen, uitzoeken en opruimen van je spullen (en taken) heel bevrijdend kan zijn. Je blijkt veel niet (meer) nodig te hebben. Of er juist last van te hebben als je het bewaart! Je huis blijkt weer nieuwe opties te bieden. Heerlijk als je dat ontdekt.

Het nemen van beslissingen kan je een goed gevoel geven en je helpen om nieuwe stappen te zetten. Dat hoeft niet iets groots te zijn als een carrière switch of verhuizing, maar het kan ook het besluit zijn om iets te gaan doen wat je al heel lang wilt.

Wil je eens bellen, mailen of appen met me? Ik denk graag met je mee of het opruimen van jouw spullen je zou kunnen helpen weer in beweging te komen. Als Corona voorbij is doe ik dat nog liever persoonlijk met een kopje koffie erbij. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *