Hoe reageer jij als iemand (aan)belt dat hij even bij je langs komt? Raak je in paniek? Gooi je alle spullen van de tafel in een doos en breng je het snel boven? Prop je alles in een kast en hoop je dat de deur dicht blijft zitten? Doe je net of je weg moet? Of doe je de deur niet eens open?
Stel je meestal voor om naar die ander te komen, omdat dat gewoon handiger is? En vier je je verjaardag al jaren niet (thuis), omdat je niet wilt dat iemand je huis ziet?
Het zijn uitvluchten om te verbergen dat het bij jou thuis niet op orde is en dat je je daarvoor schaamt. Want stel dat iemand het ziet. Wat zouden ze wel niet van je denken?
Geheim
Wat is het moeilijk als je niet zomaar iemand kunt of durft te ontvangen in je huis. Je bent altijd op je hoede om je geheim te bewaren. Dat geeft stress. En toegeven dat het niet lukt, doe je liever niet. Je bent toch niet dom of lui?
De gordijnen dicht
Als vrijwilliger in de schuldhulpverlening viel het me al op dat zoveel mensen leefden in het donker, met de gordijnen dicht en een bel die uitstond. In isolement, bang en met een geheim. Heel naar. Dat zie ik af en toe ook bij mensen die mijn hulp inroepen: folie op de ramen, rolgordijnen of overgordijnen bijna dicht. Niemand mag zien wat er binnen is. Ook niet ’s avonds als het licht aan is.
Wat een geheim om mee te leven! Ik vind dat erg, want je komt in een isolement en je wordt vast niet vrolijker door alleen thuis te zitten tussen alles wat roept om actie en waar je niet aan toe komt.
Hoe was het vroeger?
Is dit altijd zo geweest? Of vond je bezoek vroeger wel prettig?
Vaak is er een oorzaak aan te wijzen waarom jij of je huis in de loop der tijd veranderd is: de komst van kinderen, een relatiebreuk, financiële problemen of een burn-out. Er kan ook sprake zijn van autisme of AD(H)D en zit dat je dwars in je dagelijks leven op allerlei gebieden.
Hoe dan ook, je zou kunnen achterhalen wat de oorzaak is van de huidige situatie en bedenken wat je nú nodig hebt . Dat vergt denkwerk en ook een eerlijke blik op jezelf. Misschien is daarvoor iemand nodig die je helpt moeilijke herinneringen of ongezonde patronen aan te pakken. Daarnaast kun je praktisch aan de slag. Vaak is het beide tegelijk.
Praktische hulp
Een professional organizer kan je praktisch ondersteunen bij het op orde krijgen van je woonkamer, keuken of hal. Samen spullen uitzoeken, opbergen, wegdoen en ordenen zodat de meeste dingen in de kast liggen en een eigen plek hebben én je dus weer gasten kunt ontvangen.
Bezoek weer welkom
Vaak duurt het wel even voor het weer op orde is, omdat iets wat in jaren is ontstaan niet in een paar weken is opgelost. Het is hard werken, lichamelijk en geestelijk.
Heb je vragen over hoe dat in zijn werk gaat en wat je kunt verwachten? Dat is logisch. Voorafgaand aan een traject ga ik altijd in gesprek om te zien of er een klik is, maar ook of ik de juiste persoon ben voor jouw situatie. En is dat niet zo? Dan gaan we gewoon weer uit elkaar. Zo’n gesprek van maximaal anderhalf uur kost je niets, maar levert je vast veel op. Bel, mail of app je me?
En hoe fijn zou het zijn als het ertoe zou leiden dat je weer zonder schrik de deur kunt opendoen.
Meer lezen? Aan je huis kun je zien wie je bent