De afgelopen weken viel het me weer op dat mijn cliënten en ik zoveel restanten vinden van ‘dromen’ die nooit zijn uitgekomen. Of maar gedeeltelijk. We vinden folders, recepten, tijdschriften, cursusboeken, lijstjes vol wensen. Materialen liggen ongebruikt te verstoffen in een doos en tijdschriften zijn al jaren oud en zien er ouderwets uit.
Ik vind dat erg en zij ook. Er is veel creativiteit, enthousiasme en maatschappelijk bewustzijn. Behoefte om dingen te weten, te verzamelen, te delen en te genieten. En toch… Slechts een klein deel komt tot uitvoering. Waarom toch?
Te veel informatie
Mensen met een brede belangstelling hebben altijd behoefte aan méér informatie. En informatie is er heel veel. Als je wilt kun je je dagen vullen met het lezen van berichten op internet, via Facebook, twitter, LinkedIn of via nieuwsbrieven en nieuwssites.
In vergelijking met pakweg 80 jaar geleden krijgen wij per dag meer informatie binnen dat de mensen uit die tijd in hun hele leven! Dan is het ook niet gek dat je niet alles uit krijgt en gezien kunt hebben. Ik zie dat tijdschriften of artikelen bewaard worden om later nog eens te lezen of te gebruiken. Maar voor je daar aan toe komt, is er al weer zoveel nieuws langsgekomen. Je loopt het nooit in!
Dat komt misschien later nog van pas
‘Dit jaar zal ik niet naar Praag gaan, maar misschien volgend jaar wel. En die cursus wil ik ook nog een keer doen, dus die folder ga ik bewaren. En dit zijn goede recepten voor een kerstdiner. Altijd handig. En dit zijn goede tips om op te ruimen. Die wil ik ook bewaren!’
Als je dit leest, bekruipt je dan niet het gevoel dat het waarschijnlijk nooit gebruikt gaat worden? Dat je bij een stedentrip naar Praag meer hebt aan actuele informatie van internet dan aan een oud artikel uit de Kampioen? En dat je voor het Kerst is al weer een aantal bladen van de supermarkten hebt kunnen meenemen vól met recepten?
Ik heb vaak het idee dat mensen bang zijn om kansen te missen. Kansen die nooit meer terugkomen. Dat kan, maar de praktijk leert ook dat je nu eenmaal niet alles kunt.
Ik kan niet kiezen!
Omdat er zoveel mogelijk is in onze tijd voel je je soms als een kind in de snoepwinkel. Je zou pianoles kunnen nemen, gaan wandelen naar Santiago, een opleiding doen of op een leesclub gaan, met je hond op cursus of gaan sporten. Of alles tegelijk…
Sommige mensen zijn snel enthousiast en beginnen ergens aan om vervolgens binnen korte tijd hun interesse weer te verliezen. Dat levert veel ervaringen op, maar lang niet altijd succeservaringen. En bovendien houd je er altijd veel restanten aan over die je geld gekost hebben en misschien ook een schuldgevoel opleveren.
Anderen blijven dubben en nadenken en komen bijna nergens toe. Ook dat levert geen succeservaringen op, behalve als je houdt van dromen. Dan is de voorpret wellicht al voldoende en hoeft de actie en het gedoe eigenlijk niet eens. (Is dat misschien ook een reden waarom je niet tot uitvoering van dingen komt?)
Waar geniet je nu echt van?
Je kunt niet alles doen wat langs komt. Je hebt er de tijd, het geld en de energie niet voor. In het verleden zocht ik ‘geluksmomenten’ vaak in het grote en bijzondere. Op een bepaald moment kreeg ik door dat het vooral die kleine dagelijkse dingen zijn die het doen. Het grootste deel van het jaar ben je tenslotte gewoon thuis en aan het werk. Wat kun je genieten van een goed boek, een leuk gesprek, een wandeling langs de plas, een nacht lekker slapen en een opgeruimd huis.
Elk mens heeft een aantal behoeften. Als aan al die behoeften voldaan wordt ben je in balans. Ik schreef daar eerder over in een blog. Je wordt niet blij van alleen werken of alleen maar vakantie. Juist in de afwisseling van ontspanning en inspanning, uitdaging en reflectie ligt het evenwicht.
Kies dingen die je echt wilt
Daarom denk ik dat de oplossing bij de overvloed aan mogelijkheden ligt in het kiezen van een paar dingen per keer. Je hoeft niet alles nu te doen. Je kunt ook dingen doorschuiven naar later. Of beslissen dat je het toch niet belangrijk genoeg vindt. Misschien kun je het als volgt aanpakken als je bijvoorbeeld meer tijd wilt besteden aan je hobby:
‘Ik ga de komende maanden mijn kasten een voor een uitzoeken en een fijne werkplek voor mezelf creëren. Als ik die plek heb ga ik daar vaker zitten om te tekenen. Daar kom ik nu nooit aan toe. Ik wil al mijn tekenspullen eens uitzoeken zodat ik weet wat ik heb. Dingen die ik ooit gekocht heb, maar waar ik geen plannen meer mee heb ga ik weggeven of verkopen. Wie weet neem ik ook weer les of ga ik wat vaker naar een tentoonstelling.’
Of als je meer aandacht aan je maaltijden wilt besteden:
‘Ik merk dat ik zo weinig thuis ben dat ik amper toe kom aan koken en rustig eten, terwijl ik daar zo van houd. Ik ga de komende maanden elk weekend een weekmenu opstellen en eens wat recepten uitproberen die ik heb verzameld. Dan maak ik ook een boodschappenlijst en ga ik het in een keer kopen. Op mijn werk moet ik gewoon zeggen dat ik op tijd naar huis ga en niet meer standaard overwerk. Desnoods moet ik maar wat thuis werken. Ik ga ook mijn keukenkastjes uitzoeken, want ik heb vast veel dingen die over de datum zijn. Eigenlijk weet ik niet eens wat er in de kasten ligt! Als ik weer wat in mijn ritme kom wil ik ook af en toe eens iemand te eten vragen. Misschien word ik wel weer lid van een kookclub.’
Klein = groot
Dit lijken kleine dingen, maar ze kunnen een groot verschil gaan maken in je leven. Want kiezen is wel het uitsluiten van dingen, maar NIET kiezen betekent eigenlijk hetzelfde.
Heb je behoefte aan hulp bij het nemen van stappen? Kun je niet wachten om nieuwe dingen te gaan doen, maar zie je er tegenop om andere dingen los te laten? Misschien is dit het moment om in actie te komen. Dit gaat je veel opleveren, omdat je nu gaat toekomen aan die plannen die wachten op uitvoering!
Bel me voor een vrijblijvende kennismaking om te bespreken wat ik kan doen in dit proces.