Je nachtrust en je slaapkamer

Goede nachtrust is heel belangrijk. Vermoeidheid zorgt ervoor dat je minder goed functioneert.

Slaap jij lekker? Goed slapen is een eerste levensbehoefte. Als je niet goed slaapt word je moe, futloos, snel afgeleid en prikkelbaar. Duurt het langer dan neemt je weerstand af en word je sneller ziek. Het heeft ook invloed op je relatie, je werk en langzamerhand raak je opgebrand.

Heb je wel eens gedacht aan het effect van je slaapkamer op jouw nachtrust? Misschien is daar nog wel iets te winnen. Wat heb je in ieder geval nodig?

1.       Een schone en opgeruimde kamer

  • Een slaapkamer is om te slapen en dat doe je het best als de kamer rustig is. Behang in een rustige kleur, een beperkt aantal schilderijtjes en versiersels. Wel een leuke kamer waar je je prettig voelt. Die persoonlijk is en er mooi uitziet.
  • Maak je bed op en maak regelmatig schoon. Dat toont aantrekkelijk.
  • Ruim spullen die ergens anders horen op. Een slaapkamer is geen opslagplaats. Kleding, boeken, tassen, schoenen kun je opruimen in de kast. Geef alles een eigen plek. Dat is ook handig als je in het donker je bed uit moet en je wilt geen licht aandoen. Je kunt bijvoorbeeld direct je bril vinden en breekt je nek niet over de rommel.
  • Zijn er dingen niet in orde, zoals behang dat bladdert, een raam dat klemt of een uitpuilende kast? Doe er iets aan of vraag hulp.

2.       Een goed bed en schoon beddengoed

Heb je een matras dat lekker ligt en niet doorzakt of je anderszins rugpijn bezorgt? Is je kussen goed voor jou. Kies een bed dat bij jouw gewicht, lengte en andere kenmerken past. Vervang het ook weer na een tijd. Een bed gaat geen 20 jaar mee.

Als je ’s morgens uit bed komt zit je beddengoed vol met jouw geur en vocht. Je zweet nogal wat ’s nachts. Dat merk je niet altijd, maar het is wel zo. Hang je dekbed in het raam om te luchten of gooi je bed op zijn minst open. Verschoon je bed regelmatig en je slopen wat vaker en zorg voor een frisse pyjama, liefst van katoen.

3.       Lucht, warmte, licht en geluid

  • Zorg voor voldoende ventilatie, zonder te bevriezen of nat te regenen. Gooi het raam ’s morgens lekker open om al die lijfluchten kwijt te raken. Slaap ook met een kiertje lucht. De verwarming aan is in ons klimaat meestal niet nodig. Pas je dekbed aan aan de temperatuur en je warmtebehoefte.
  • Zorg voor verduisterende (rol)gordijnen. Het schijnt dat slapen in het absolute donker het beste voor je is.
  • Probeer geluiden van buiten te weren met gordijnen. Dat betekent soms ook dat je het raam moet sluiten. Niet goed voor het binnenklimaat, maar soms moet je kiezen.

4.       Geen kinderen of huisdieren in bed

Uit ervaring weet ik dat een kind soms eng droomt, zich niet lekker voelt of gewoon lekker bij papa en mama wil liggen. Beperk dat tot een minimum! Meestal slaap je zelf niet meer en als je niet oppast is het snel een gewoonte. Iedereen heeft zijn eigen bed en slaapt daar.

Huisdieren in je slaapkamer? Ze zorgen voor haren en geurtjes die ik liever niet zou willen. Geef huisdieren een eigen plek in huis of buiten en laat ze daar.

5.       Voorkom onrust in je hoofd

  • Ga op tijd naar bed als je er weer vroeg uit moet. Houd rekening met 7 à 8 uur slaap voor een volwassene en 8 à 10 uur voor een puber en 10 à 12 uur voor een schoolkind.
  • Televisie kijken op bed kan best gezellig zijn, maar het blauwe licht helpt je om niet in slaap te vallen. Net zoals het geval is bij een smartphone of tablet. Het blauwe licht komt in de natuur juist in de ochtend voor en helpt je wakker worden. Net wat je niet wilt. Ga vlak voor het slapen gaan dus niet meer achter je computer of een film kijken. Stop op tijd en probeer vast in de slaapmodus te komen.
  • Ben je ’s avonds nog vaak aan het vergaderen of studeren? Dan kan het ook zijn dat je hoofd op volle toeren draait, terwijl jij wilt rusten. Eerder stoppen dus.
  • Woon je met meer mensen in een huis dan is het fijn als iedereen rekening met elkaar houdt en het na een afgesproken tijd stil is. Heb je een verschillend dag/nachtritme dan is dat een punt van bespreking.
  • Ben je hoogsensitief dan moet je rekening houden met alle prikkels die je opdoet. Die zijn soms nog niet verwerkt als jij al naar bed wilt. Wees je daarvan bewust.
  • Wees matig met alcohol. Mijn ervaring is dat een glas wijn best lekker is om in slaap te komen, maar dat je om 3 uur ’s nachts wakker wordt en vervolgens bijna niet meer slaapt. Koffie met cafeïne drinken is voor sommigen ook een belemmering om in slaap te komen.

6.       Slaap je nog steeds niet?

Al deze dingen geprobeerd en je slaapt nog niet, dan is er mogelijk meer aan de hand. Niet kunnen slapen is vaak een signaal dat er iets niet goed gaat. Kijk eens op de site van slapen.com. Daar vind je veel informatie over slapen en waar het mis kan gaan.

Is er bij jou sprake van wanorde en zou je graag iets willen doen aan jouw situatie? Lukt het niet alleen of heb je graag advies? Bel me voor een vrijblijvend gesprek. Ik help je graag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *