Het is altijd rommelig!

Wat kun je daaraan doen? 10 tips.

Laatst was ik bij iemand bij wie het nogal rommelig was. Het was niet overdreven vol en absoluut niet vies, maar overal lag wat: post, foto’s, een tas, boeken en bakjes. Ze vroeg zich af hoe ze dat kon veranderen, want echt opgeruimd was het nooit.

Afgeleid

Herken je dat? Je loopt door je huis. Je haalt de post van de mat, maar ziet onderweg iets wat urgenter is en legt de post even weg. Je bent aan het opruimen, maar je wordt opgebeld en vergeet waar je mee bezig was. Je raakt afgeleid en dat veroorzaakt een rommelig geheel. Spullen belanden onderweg op een horizontaal oppervlak en liggen daar ook wel prima. Het ligt allemaal in het zicht, dus je kunt redelijk vinden wat je zoekt.

Dit kan een tijdje werken, maar uiteindelijk wordt het echt een troep. En als je dat voor wilt zijn, heb ik 10 tips voor je.

10 tips om rommel te voorkomen

  1. Zet boeken die je niet leest in je boekenkast. Hoef je ze niet meer? Geef ze weg.
  2. Leeg regelmatig je krantenbak. Kom je niet toe aan het lezen van je krant of tijdschriften? Zeg ze op. Dat kan na het eerste abonnementsjaar per maand.
  3. Voorkom een overmaat aan post door een JA/NEE of NEE/NEE-stikker. Verkrijgbaar bij de gemeente.
  4. Breng afwas in de keuken en zet het in de afwasmachine of bij elkaar op het aanrecht. Een vol aanrecht oogt heel rommelig. Was daarom elke dag af en ruim het vervolgens op.
  5. Verzamel je oud-papier, lege flessen, plastic en groenafval op vaste plekken, liefst bij elkaar. Je hebt tegenwoordig heel mooie afvalbakken met drie of meer vakken.
  6. Neem elke keer als je boodschappen doet je lege flessen mee. Ruim je boodschappen bij thuiskomst direct op en leg de tassen weg.
  7. Bewaar je kleding op je slaapkamer. Hang elke dag zoveel mogelijk terug in de kast als het nog fris genoeg is of gooi het in de was. Zet je schoenen bij elkaar in de hal en zet schoenen die je weinig tot niet draagt elders, bijv. in je kledingkast.
  8. Is je kledingkast vrij vol? Check regelmatig wat je niet meer draagt en weg wilt doen. Doe het weg. Draag je bepaalde kleding maar af en toe? Bewaar dat elders.
  9. Kijk je huis eens kritisch rond en zoek naar doosjes, stapels en zakken die op weg waren naar buiten en onderweg zijn gestrand. Doe ze weg.
  10. Heb jij hobby-spullen? Dat zijn vaak verzamelingen van materialen, gereedschappen en informatie. Kijk regelmatig na wat je hebt, wat je niet gebruikt of wat gedateerd is. Is je hele hobby gedateerd? Geef je spullen weg aan iemand die er wel iets mee doet.

Op deze manier creëer je ruimte en voorkom je rommel.

Elke dag een kwartiertje opruimen is vaak al genoeg. En als je je spullen onderweg niet ergens laat vallen misschien wel minder.

Bonustip

  • Begin met opruimen en wegdoen. Ruim de blijvers op en kijk daarna of je extra kasten of dozen nodig hebt. Grote kans dat je het redt met de ruimte die er is.

Geen beslissing is ook een beslissing

Weet je dat je met een paar uurtjes opruimen al heel veel veranderd kunt hebben? Kun je snel knopen doorhakken dan kan het snel gaan. Dan kun je in vrij korte tijd je woonkamer of slaapkamer helemaal uitgezocht en opgeschoond hebben.

Soms heb je meer tijd nodig, omdat dingen gevoelig liggen of omdat je nog niet goed weet wat je wilt. Het kan dan helpen om met iemand te praten over je plannen, twijfels en emoties. Familie kan helpen, maar is vaak emotioneel betrokken, wat dingen ook kan compliceren. Iemand van buiten is neutraal en kan helpen bij het helder krijgen wat je wilt en wat je nodig hebt.

Hoe dan ook, ik ben je graag van dienst met mijn praktische hulp en advies.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *