Verrassend voorspelbaar

Structuur is een hulpmiddel om alles voorspelbaar en duidelijk te maken.

Houd jij van verrassingen? Ik wel. Tenminste, de leuke, met een cadeautje of gezelligheid. Er zijn ook van die verrassingen waar je niet blij van wordt: vlekken die niet opgeruimd zijn, lege pakken in de koelkast, het wc-papier op, zonder dat het door iemand is gemeld…

De meesten van ons houden van verrassingen, maar minstens zoveel van voorspelbaarheid. Kijk maar hoe graag we na onze vakantie weer thuis zijn en dat alles weer ‘normaal’ is. Herkenbaar? Als alles normaal is, gaat het leven zoals je gewend bent.

Autisme

Als je een kind met autisme hebt, zoals wij, ben je niet anders gewend dan zijn leven zo voorspelbaar mogelijk te maken. Het moet wel. Die voorspelbaarheid betekent duidelijkheid en rust. Ook voor jezelf. Daarom houd je je aan afspraken over etens- en bedtijden, plaatsen voor spullen, regels, volgordes bij het aankleden of naar bed gaan. Dat helpt en het voorkomt discussies. Er blijft nog genoeg over om over te discussiëren. 

Structuur als hulpmiddel

En weet je wat ik heb gemerkt? Vaste dingen helpen mij ook  en ik weet zeker dat dat voor veel mensen geldt. Vaste tijden voor het eten, een vaste taakverdeling, afspraken over opruimen, vaste plekken voor je spullen. Wel zo duidelijk. Natuurlijk is zo’n structuur niet in beton gegoten. Het is een hulpmiddel om prettig te leven. Geen doel op zich. Wil je er van afwijken dan kan dat, met medeweten van anderen, maar het stramien ligt er. Dat geldt ook voor je kind met autisme. Hij kan nl. best afwijken, mits je uitlegt wat dán de bedoeling is. Duidelijkheid dus.

Voorspelbaar huis?

Heb jij een voorspelbaar huis of zit het vol verrassingen? Vind jij wat je zoekt of kom jij van alles tegen wat je helemaal niet zocht? In mijn werk zie ik mensen de ene na de andere ontdekking doen in hun eigen huis. Het kan best grappig zijn, maar als het dagelijks terugkomt vergaat het lachen je wel. Daarom is duidelijkheid zo belangrijk. Heb je kinderen? Dan kun je hen geen grotere dienst bewijzen dan voorspelbaar en duidelijk te zijn over wat je verwacht, wat mag en niet mag en waar ze hun spullen kunnen vinden en opruimen.

5 basisregels

Word jij belemmerd in je doen en laten, omdat je veel te veel tijd kwijt bent met zoeken, ruzie maken, achter de feiten aan hollen en brandjes blussen (figuurlijk dan)? Is jouw huis je iets te verrassend? Het kan anders. En eigenlijk zijn het steeds weer die simpele regels:

  1. Geef alles een vaste plek en leg alles na gebruik weer terug op die vaste plek
  2. Gooi weg wat weg kan, liefst direct
  3. Haal niet meer in huis dan je nodig hebt (en vraag je af wat heb je nu echt nodig hebt?)
  4. Stel niet uit wat je nu kunt doen
  5. Maak afspraken, leg ze vast en houd je er aan

Ben jij wel klaar met alle dagelijkse verrassingen? Heb jij het liever wat meer voorspelbaar in huis en in je leven? Ik help je graag om zaken een vaste plek te geven, om dingen met je uit te zoeken en op te schonen en je te leren om routines in je leven in te bouwen. Je zult zien dat duidelijkheid iets is waar iedereen om zit te springen bij jou thuis. Dat wordt geen saai leven, maar verrassend voorspelbaar. Wat denk je ervan? Ik hoor graag van je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *