Verzucht jij ook zo vaak dat je veel te weinig tijd hebt? Heb jij altijd wel iets te doen voor je werk, je studie, de familie, de kerk, de sportclub of wat dan ook? Dat krijg je als je zoveel interessant en belangrijk vindt en ook nog eens moeilijk NEE kunt zeggen. Je moet je focus steeds verleggen en je hebt veel aan je hoofd.
En ik heb zomaar het idee dat mensen regelmatig vragen of je wilt meedenken of meehelpen. En natuurlijk doe je dat. Het is leuk en het is maar een paar keer, hoop je. En voor je het weet komt de volgende vraag en begint je agenda over te lopen.
Altijd te weinig tijd
Als je zoveel op je bord hebt, kun je nooit álles doen. Je gaat de makkelijkste dingen skippen. Dat kunnen je vrienden zijn of je sport. Daar is nu even geen tijd voor. Je wordt onrustig en je wordt er niet gezelliger op. Tijd voor je partner en kinderen is er minder. Je wordt snauwerig, kortaangebonden en gespannen. Je verwacht dat anderen jou begrijpen of helpen en dat gebeurt niet. Je doet een heleboel, maar echt blij word je er ook niet meer van.
Je kunt dan langere dagen maken om alles af te krijgen en bezuinigen op slaap. Maar of dat een slimme keus is? Je kunt ook dingen uitstellen en voor je uitschuiven. Maar tenslotte ga je fouten maken en dingen vergeten. Je hoofd wordt vol en rommelig en zo ontstaat vaak ook een rommelig huis.
Efficiënter met je tijd omgaan
Je kunt dingen efficiënter gaan doen, waarmee je tijd wint. Daar kun je uiteraard altijd iets in winnen. Wat voorbeelden:
- Probeer zo min mogelijk kleine taken op je te nemen. Het versnippert je aandacht.
- Wees af en toe wat makkelijker in het huishouden als dat zo uitkomt.
- Check je mail en social media maar een paar keer per dag.
- Voorkom discussies en ruzies door duidelijke afspraken en regels. Laat iedereen in huis meehelpen.
- Communiceer over je planning, zeker als iedereen overal en nergens kan zitten.
- Schrijf alles op wat je moet onthouden.
Maar, met efficiency alleen ga je dit niet oplossen. Mijn ervaring is dat je moet kiezen. Er zitten namelijk 24 uur in een dag en meer wordt het niet. Soms zou je willen dat een dag nog 4 uur extra had, maar zou dat je probleem oplossen?
Kies wat belangrijk is
Als je veel ‘moet’ doen, lijkt er niet zoveel te kiezen. Maar moet alles wel wat je doet? Doe je wel zinvolle dingen? Welke keuzes heb je? Kies wat jij echt niet kwijt wilt en trek je conclusie. Per levensfase kun je andere behoeftes hebben.
Ikzelf heb een aantal dingen die ik gewoon elke week of maand doe. Die tijd blok ik in mijn agenda en daar komt niemand aan. Een aantal daarvan heeft niets met werk te maken. Jij hebt ook ongetwijfeld dingen die je niet wilt opgeven. Dat zijn de zaken die er voor jou echt toe doen.
Wat moet en wat hoeft niet
Uiteraard is werk heel belangrijk. Je verdient er je geld mee, je ontplooit je talenten en het geeft je leven structuur. Maar hoort daar standaard overwerk bij, thuis altijd bereikbaar zijn, op vrije dagen je mail checken? Stel je grenzen. Voor jezelf en je collega’s.
Je vrijwilligerswerk is ook belangrijk. Mensen rekenen op je. Vrijwillig is niet vrijblijvend. Toch hangt het niet alleen van jou af en kun je dit tijdelijk op een laat pitje zetten of ermee stoppen. Ook je familie verwacht dingen van je.
Jijzelf wilt ook nog een schoon huis, gezond eten op tafel, gezelligheid, sociale contacten, af en toe op vakantie, een verzorgd uiterlijk… En wat is dan echt belangrijk?
Het is niet meer leuk
Een mens kan heel wat aan, maar inspanning en ontspanning moeten in balans zijn.
Hecht jij aan een schoon en opgeruimd huis, maar lukt het niet meer? Baal jij ervan dat je achter de feiten gaat aanhollen? Dat je contacten verwateren? Dat je niet meer toekomt aan je hobby’s? Heb je het gevoel dat je vastloopt en zou je graag eens met iemand kijken naar jouw situatie? Zou je het anders willen, maar lukt het niet?
Hoe anders?
Wil je weer zonder schuldgevoel op de bank kunnen zitten? Wil je af van die onrust vanwege alles wat nog moet? De controle over je eigen leven? Dat zal niet altijd makkelijk zijn. Sommige dingen zijn gegroeid en vergen ferme keuzes. Maar als je niet kiest kun je straks nog veel minder doen. Dus…
Misschien wil je hulp in de huishouding, ander werk, met bepaalde taken stoppen, verantwoordelijkheden in de familie delen, meer steun van je partner, meer tijd voor studie…
Ik wil je graag helpen om dat voor elkaar te gaan krijgen. Om je te helpen keuzes te maken en ook veranderingen in gang te zetten. Om je huis weer op orde te krijgen, zodat je kunt genieten en ontspannen. Kortom je leven zo te organiseren dat je niet opbrandt, maar overzicht en controle hebt. Dat zal ongetwijfeld keuzes vragen, maar als jij het aandurft kan er echt iets veranderen.
Heb je vragen? Bel of mail me gerust. Ik ga graag met je in gesprek.
Misschien vind je dit artikel ook interessant: Goed of perfect?