Aan je huis kun je zien wie je bent

Je huis zegt veel over jou als bewoner. Of je je zaakjes op orde hebt, of juist niet. Een huis waar teveel spullen zijn of geen orde is kan leiden tot eenzaamheid, omdat je mensen buiten de deur houdt. Een organizer kan door samenwerking met de bewoner orde en overzicht creëren, zodat ook de uitstraling naar binnen en buiten verbetert.

Binnenkort komt onze woning op internet te staan. We hebben namelijk een ander huis gekocht en nu moet ons eigen huis in de verkoop. De foto’s zijn gemaakt, het huis is secuur opgemeten en de makelaar heeft de tekst gemaakt voor de advertentie. Binnenkort kan iedereen zien hoe wij wonen. En er wat van vinden. Dat vind ik best een dingetje. Natuurlijk heb ik zelf ook gekeken bij anderen, maar dat voelt anders…

Een ander vindt iets van mijn huis (en mij)

In de afgelopen weken hebben we extra kritisch rondgekeken in ons huis. Want wat je zelf acceptabel vindt is niet maatgevend. We hebben geverfd, opgeruimd, dingen weggehaald uit kamers, dozen naar de kringloop gebracht en de gemeentestort. Op dit moment ben ik tevreden en de makelaar ook. (Pfff.) Dat is voor een organizer dubbel belangrijk! Nu is het wachten op de bezichtigingen en de koper.

Ik wil graag een goede indruk maken met ons huis. Dat het netjes is, goed onderhouden en vooral de moeite waard. Je huis is namelijk niet een verzameling stenen; het is jouw plek en zegt van alles over jou! Of je modern, muzikaal, creatief, een lezer of heel handig bent. Of je van gezelligheid houdt of liever alleen bent, maar ook of je schoon en georganiseerd bent en of het je financieel goed gaat. Dat staat ineens in de etalage.

Een rommelig of vol huis?

Stel je voor dat je huis vol en/of rommelig is en dingen zichtbaar kapot zijn? Dan kun je ook nog muzikaal, sociaal, slim en handig zijn, maar dat straalt je huis veel minder uit. De aandacht wordt afgeleid door spullen die overal liggen of waar de stofzuiger en wasmand nog in de kamer staan. Waar het aanrecht vol staat of de boodschappen niet zijn opgeruimd. Dat soort dingen. Kortom: je huis straalt uit dat er nog heel veel moet gebeuren en dat je daar geen tijd voor hebt of er anderszins niet aan toe komt. Je ziet dat het niet onder controle is. Dan is verkoop geen optie, want de meeste kijkers zullen hard weghollen.

Liever niet thuis

Misschien ga jij helemaal niet verhuizen. Toch kan ook nu het moment daar zijn om iets te doen aan die dingen die nodig moeten worden aangepakt. Want, echt prettig voelt het niet om te leven in wanorde. Als je je niet fijn voelt in je eigen huis, ga je het wellicht ontlopen om thuis te zijn en anderen buiten de deur te houden, omdat ze niet hoeven te zien hoe het er bij jou uitziet. En als iemand bij je langs wil komen verzin je excuses. Stel je voor dat ze zien dat je het eigenlijk niet redt. Dat wil je zo lang mogelijk verborgen houden. Dit betekent dat je steeds meer inlevert op je sociale contacten en dat je stress ervaart.

Binnenkort ga je het aanpakken

Ik merk dat veel mensen best anders willen, maar ze komen er alleen niet (aan) toe. Ze willen bijvoorbeeld pas starten als ze vakantie hebben of als het op het werk minder druk is of als ze zich wat beter voelen. Later dus.

Ouders of vrienden zien soms wat er aan de hand is en willen best eens komen helpen. Dat is fijn, dus zeg daar ook vooral geen NEE tegen. Maar, bekenden komen ook weer erg dichtbij en dat kan het extra moeilijk maken om die hulp aan te nemen. Bekenden hebben soms de neiging hun eigen oplossing op jouw situatie te leggen, sneller te willen dan jij kunt of veel te willen weggooien waar jij nog niet klaar voor bent. Dan betekent hulp ook weer stress.

Hulp zonder oordeel

Er zijn geschoolde professionals die je kunnen helpen: met het uitzoeken van je spullen, het opruimen ervan, het schoonmaken en herinrichten van je keuken of woonkamer. Ook kunnen zij helpen bij het in gang zetten van klussen of het afvoeren van spullen. Dat kan erg passend zijn als je wilt gaan verhuizen, maar ook op andere momenten natuurlijk. Soms kan dit zelfs met een indicatie via de WMO. Ik informeer je daar graag over.

Deze professional organizers, zoals ik ook ben, hebben geleerd om op een respectvolle en planmatige manier te ondersteunen bij het ordenen en organiseren van je huis, administratie of je leefstijl. Organizers komen bij veel mensen thuis, dus schrikken niet van jouw situatie en hebben er geen oordeel over. Zij hebben ook geen belang bij je spullen, dus kunnen ze prima met je samenwerken.

Alles heeft een prijs

Als jij toe bent aan verandering van jouw situatie en je wel klaar bent met het verbergen ervan kun je er met hulp van een professional organizer op korte termijn al heel anders aan toe zijn.

Vind je het eng en zie je er tegenop? Ben je bang dat je nu van alles moet weggooien of dat je de controle uit handen geeft? Er gebeurt niets zonder overleg en jouw toestemming en je bepaalt zelf je doelen.

Bedenk ‘alles heeft een prijs’, ook je huidige situatie. Maak een afweging van ‘kosten en baten’ en bedenk wat jij nodig hebt om prettig te kunnen wonen en leven.

Als je eens wilt overleggen of ik kan bieden wat jij zoekt, dan kun je me bellen, appen of mailen voor een vrijblijvende afspraak.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *