Stel je voor dat …

Op alles voorbereid zijn door voorraden en risicomijding. Stel dat...

… er ineens gasten komen, of je heel veel eten over hebt, of je je been breekt. Dan is het toch handig om veel van … te hebben? Je kunt beter voorbereid zijn! Weggooien kan altijd nog. Dingen waar jij niets bijzonders aan ziet, kunnen voor een ander belangrijke items zijn en andersom.

Reserve

Nu kan het handig zijn om wat extra spullen te hebben als reserve, maar sommigen gaan daar heel ver in. Zij bewaren alle goede onderdelen van een apparaat wat ze afdanken, halen de knopen en ritsen uit een versleten kledingstuk, kopen grote hoeveelheden van iets in een aanbieding of hebben een kast vol cadeautjes op voorraad. Of deze dingen ooit gebruikt zullen worden is de vraag. Want soms vergeet je nl. wat je hebt of sluit je voorraad toch niet aan op de behoefte van dat moment.

Angst

Achter al dit bewaren en verzamelen zit vaak een angst. Angst om mis te grijpen, in de problemen te komen, arm te zijn. Misschien op basis van ervaringen uit het verleden of je opvoeding. Die grote hoeveelheid ‘reserve’ spullen geven je een veilig gevoel, omdat je bent voorbereid. Vroeger leerde ik ‘De mens die lijdt het meest om het lijden dat hij vreest en nimmer op komt dagen.’ En ik denk dat dat zeker waar is. Want ‘het lijden’ dat je verwacht komt niet en er komen wel andere dingen op je pad.

Zekerheid of belemmering?

Dus bieden die voorraden de zekerheid die je zoekt? Ik denk van niet. Ze nemen veel ruimte in beslag, liggen vaak jarenlang in de kast of de schuur en worden meestal niet meer gebruikt. Herken je dat?

Heb jij ook van dit soort voorraden? Plastic bakjes, reserve-onderdelen, ordners met oude rekeningen, hobby-materialen enzovoort? Heb je er zo langzamerhand last van? Weet je niet eens meer wat je allemaal hebt? Zou je er best  wat mee willen, maar komt het er niet van omdat het zoveel is?

Professional Organizer

Een professional organizer kan je helpen. Het is in jouw geval namelijk niet een kwestie van uitzoeken en weggooien, maar ook praten en nadenken. Je hebt deze spullen tenslotte niet voor niets bewaard. Je zoekt er iets in. Het geeft je houvast. Ik kan samen met jou kijken wat je nodig hebt om je zeker te voelen. Wat je kunt missen en wat je echt nodig hebt. En misschien zit dat niet in papieren of spullen, maar in een ander mens of deskundig advies. Alles weggooien hoeft echt niet, maar soms helpt het om eens hardop uit te spreken waarom je iets doet. Ik merk dat mensen dan zelf ervaren dat sommige dingen niet helpend zijn en ze er zelf om moeten lachen (of huilen). Dan gaat het uitzoeken een stuk beter. Het is een lastig proces, maar samen met mij geen onneembare hobbel.

Ik kom graag een keer vrijblijvend bij je langs. Je bent dan niets verplicht, maar dan kan ik jouw verhaal horen en je uitleggen wat ik voor je kan betekenen. Dat kan je misschien helpen om een stap te zetten naar een andere manier van denken en leven, want dat gun ik je echt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *