Hebben jullie nog vrienden?

Je hebt vrienden of kennissen nodig om steun te krijgen en je leven te kunnen leven.

Deze vraag werd me jaren geleden gesteld door een moeder van een kind als het mijne: autistisch en verstandelijk beperkt. Gelukkig kon ik bevestigend antwoorden, maar dat gold niet voor haar. Haar thuissituatie was zodanig dat vrienden liever niet meer kwamen. Uitnodigingen kwamen ook niet meer. En zo sta je steeds meer alleen. Hoe wrang is dat!

Contacten nodig

Iedereen heeft  mensen nodig die je steunen, helpen, luisteren, kritisch zijn en je af en toe een schop onder je kont geven. Die met je lachen, maar er ook zijn als je huilt. Die je ook betrokken houden bij het ‘normale’ leven als dat steeds verder van je af komt te staan.

Schaamte

Soms schaam je je voor je problemen of  voor je gevoelens erover. Je vertelt niet zomaar aan anderen hoe boos je bent, of hoe machteloos je je voelt of hoe zat je het allemaal bent. Ik vond het altijd heel dubbel om te ‘klagen’ over de zorg voor mijn kind terwijl ik ook zoveel van hem houd. Toch is het wel heel reëel en gelukkig zie ik het ook bij anderen. Het mag dus bestaan. Want, je merkt dat het soms te groot voor jou alleen wordt.

Ik zie dat ook bij mijn cliënten. Zij schamen zich ervoor dat ze hun huis niet op orde krijgen of dat hun administratie een rommeltje is. Dat ze schulden hebben gemaakt of foute keuzes. Dat ze het alleen niet meer opgelost krijgen en hulp nodig hebben.

Hulp vragen en aannemen

Vorige week belde een van mijn cliënten. Ze zei: ‘Ik kan dat wel aan mijn zoon vragen, maar ik wil hem niet steeds lastig vallen.’ Het bleek dat ze haar zoon nooit iets vroeg, omdat die het al ‘zo druk’ had. Ik vroeg ‘Maar als hij u vraagt om op te passen?’ ‘Ja, dan zeg ik altijd ja.’

Ik heb haar erop gewezen dat haar zoon het misschien wel fijn vindt om iets te kunnen doen, omdat hij ziet dat het nodig is. Ik heb haar aangeraden de aangeboden hulp te aanvaarden en haar zoon te bedanken.

Als iemand iets aanbiedt: aanvaard het dankbaar. Heb je hulp nodig? Vraag het. Die ander kan altijd nee zeggen. (Tenminste als je hem die mogelijkheid biedt.)

Hulp van buiten nodig?

Heb je niemand in je omgeving of wil je liever op een zakelijke manier naar je ‘probleem’ kijken, dan wil ik je graag helpen. Als betrokken buitenstaander.

Ik vind het fijn om je weer op weg te helpen, met je na te gaan wat nodig is in jouw situatie en om gezamenlijk je probleem aan te pakken. Gewoon bij je thuis, zolang als je wilt en het nodig is. Stuur een mail of bel me (06-21 44 29 75). Blijf niet alleen tobben, maar vraag en aanvaard hulp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *