De zomer loopt op zijn eind en de herfst komt eraan. De nieuwe collecties hangen in de winkels en hoe leuk is het om weer iets nieuws te kopen. Zeker als je denkt dat je ‘niets meer hebt om aan te doen’. Toch kan het handig zijn om eerst eens te inventariseren wat je hebt, wat je mist en wat je met iets nieuws weer helemaal up-to-date kunt maken.
Wat past bij je
In 1994 heb ik een kleurenanalyse laten doen, waardoor ik weet wat me wel en niet staat. Het bijzondere is dat een kledingstuk in de juiste kleur, hoe eenvoudig ook, een enorm verschil maakt. Ik kan je zo’n investering van harte aanbevelen! Ondanks deze test en de wetenschap wat me flatteert en wat niet, koop ik toch wel eens iets van een andere kleur, omdat ik denk dat dat wel kan. Resultaat: het blijft uiteindelijk in de kast hangen en verdwijnt na enige jaren alsnog in de zak voor de Kringloop. En dat is toch zonde van het geld. Datzelfde geldt voor kleding die eigenlijk niet past. Je denkt veel te hebben en dat is helemaal niet zo. Hoe los je dat op?
10 handige tips voor een overzichtelijke kledingkast en draagbare kleding
- Zorg voor overzicht in je kast: Stapels met ‘korte mouwen’, ‘lange mouwen’, truien en vesten, broeken, rokken en nachtkleding. Jurken, blouses en jasjes hangen in de kast. De rest ligt. Klein spul, zoals ondergoed en kousen liggen in een la. Schoenen bij elkaar op een rek of onderin de linnenkast. Zo zie je gelijk of je maar twee broeken hebt of nog wel zes.
- Probeer elk jaar minstens 2 keer alles na te lopen en weg te doen wat je niet draagt, niet leuk vindt, wat niet mooi meer is of waar je anderszins niet blij van wordt. Dat geeft een veel realistischer beeld van wat je hebt. Iets wat al drie jaar hangt te wachten, wordt waarschijnlijk nooit meer gedragen en kan weg. Als de kast leeg is kun je hem gelijk even schoonmaken. Je staat versteld van het stof wat zich ophoopt in je kast.
- Zoek je iets bij een ander kledingstuk? Neem dat mee. Kleuren onthouden is heel lastig, dus voorkom hiermee miskopen.
- Het is praktisch als alle kleding van een persoon in één kast ligt of hangt. Dat geldt ook voor de kinderen. Dan heb je overzicht. Echte zomer of winterkleding zoals vroeger heb je bijna niet meer, want het loopt vaak in elkaar over. Hiermee voorkom je dat je dingen koopt die je elders nog had liggen.
- Repareer kapotte dingen zo snel mogelijk. Dus knopen aanzetten, ritsen vervangen of een torntje naaien. Als je dat niet doet, blijf je het kledingstuk terugleggen en draag je het ook niet. Ben je niet zo handig? Tegenwoordig zijn er weer kleermakers. Je kunt ook terecht bij het Repaircafé als dat in je woonplaats is.
- Schone en frisse kleding is belangrijk, maar vaak wassen is niet voor alle kleding mogelijk of wenselijk. Hang je colbert of mooie broek een tijdje in het open raam of buiten aan de lijn en het is weer fris. Om te voorkomen dat colberts of jasjes transpiratievlekken krijgen (en dus gewassen of gestoomd moeten worden) kun je gebruik maken van okselpads. Dat zijn een soort inlegkruisjes die je in je jasje plakt en er na gebruik gewoon weer uittrekt.
- Hang of leg geurzakjes in je kast. Dat zorgt voor een prettige geur.
- Als je goed voor je schoenen zorgt kun je er veel langer plezier van hebben. Dat is het eerste verdiend.
- Kleding wegdoen betekent niet weggooien bij het afval. Soms is er iemand in je omgeving die je er blij mee kunt maken. Je kunt ook zakken kleding (oud/kapot) inleveren bij sommige kledingwinkels, waarna je een kortingsbon ontvangt. Vind je dat te veel moeite, doe een zak dan in de kledingcontainer van de gemeente. Kapotte kleding wordt gerecycled en bruikbare kleding verkocht in de kringloopwinkels. Daar kun je overigens ook vaak weer iets leuks vinden voor jezelf!
- Kleding bewaren omdat het zo duur was of omdat je denkt het ooit nog eens te gaan dragen is jezelf voor de gek houden. Dat geldt ook voor die broek in maat 38 terwijl je nu maat 42 hebt.
Volle kast, maar niets om aan te doen?
Heb je niets om aan te doen en een garderobe waar je niet blij van wordt? Is jouw kast altijd rommelig en lijkt hij daardoor veel te klein? Wil je leren hoe je het netjes krijgt en houdt? Ik pak het graag samen met jou aan.
Bel voor een afspraak (06-21442975) of kijk op mijn website.