Wat gebeurt er later met mijn spullen?

Wat wil je zelf en kun je dat regelen?

Je hebt een huis, leuke spullen, mooie meubels en interessante boeken die je met veel zorg gekocht en verzameld hebt in je leven. Dingen met historie, een verhaal en financiële of emotionele waarde. Wat zou het jammer zijn als dat later naar de Kringloop zou gaan of, nog erger, bij het afval belandt. Dat kan bij overlijden, maar ook als je kleiner moet gaan wonen.

Wat kun je daar nu mee? Het op zijn beloop laten of misschien toch iets voorbereiden?

Bespreken met de kinderen

Dingen die voor jou belangrijk zijn, hoeven dat niet te zijn voor je kinderen. Dat is niet altijd leuk om te merken, maar wel een feit. Dat geldt overigens andersom ook. Emotionele waarde is erg persoonlijk. Een ander aspect is dat niet iedereen dezelfde interesses heeft en dat de een iets langer bewaart dan de ander. Kortom: willen je kinderen spullen van je en zo ja, wat dan?

Waarom zou je als ouder niet vragen aan je kind wat hij of zij mooi vindt en graag zou willen? Als het gaat om sierraden, schilderijen of kunst, een meubelstuk of muziekinstrument, kun je dat best bespreken. Misschien kun je het nu al geven. Dan zie je ook dat die persoon het draagt of gebruikt. Is het iets van grote waarde dan kun je het beste advies vragen aan de notaris. Misschien is het beter zoiets te regelen via een  testament of codicil.

Bijzondere items

Soms heeft iemand een verzameling die zo specifiek is dat alleen verzamelaars of deskundigen er iets mee kunnen. Zaken die je niet verkoopt via Marktplaats, maar waarvoor een gespecialiseerd bedrijf nodig is. Je kunt je kinderen enorm helpen door hen te wijzen op deze geïnteresseerden. Heb je zelf geen idee? Informeer eens bij verzamelaars, een veilinghuis of ontruimbedrijven. Professional organizers hebben ook een groot netwerk en zij kunnen jou daar ook mee helpen.

Zelf opruimen

Heb je heel veel spullen waarvan je weet dat die voor niemand meer waarde hebben en wil je je kinderen niet opzadelen met al het werk wat daar later uit voortkomt? Dan kun je zelf al iets doen. Je kunt uitzoeken wat weg kan aan spullen en papieren, omdat het voor jou ook geen waarde meer heeft en dat alvast wegdoen. Misschien zijn er zelfs wel dingen die je liever niet wílt nalaten.

Hulp nodig?

Ik kan me voorstellen dat het teveel is om alleen te doen. Je kunt je kinderen vragen of een vriend of vriendin. Misschien levert dat ook nog mooie momenten op, omdat je herinneringen ophaalt en kunt vertellen over de items die je tegenkomt.

Heb je geen kinderen of anderen die je helpen of kies je bewust voor een buitenstaander, dan kan ik je als professional organizer daar ook bij van dienst zijn. Ik kan met jou kamer voor kamer nalopen,  zaken uitzoeken en ordenen, en de dingen die overbodig, verouderd of kapot zijn wegbrengen. Ook kunnen we nadenken over een toekomstige bestemming van spullen.

Spreekt dat je aan? Of ken je iemand voor wie dat geldt? Ik kom graag een keer langs om vrijblijvend te bespreken wat ik voor je kan doen, wat de kosten zijn en wat het je kan opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *