Je bent het waard!

Ken je deze slogan? Hij is van een cosmeticamerk en geeft je het idee dat je jezelf iets moet gunnen en dan met name hun product. Je bent dat waard!

Deze week ontmoette ik een vrouw bij wie het me opviel dat ze deze slogan wel op anderen toepaste, maar niet op zichzelf. Ze zorgde goed voor de mensen om haar heen, deed haar werk met zorg, maar zorgde veel minder voor zichzelf. Voor zichzelf had ze veel minder aandacht, minder tijd en minder prioriteit. En zij is niet de enige. Het is een kenmerk van veel zorgzame en dienstbare personen.

Naastenliefde

Naastenliefde is prachtig en onmisbaar. Stel je voor dat iedereen alleen aan zichzelf dacht! Onze samenleving wordt leefbaar door de zorg die we voor elkaar hebben. (Of onleefbaar bij een gebrek daaraan.) Toch kun je je naasten meer en beter liefhebben als je ook jezelf liefhebt. Dat betekent dus zorg hebben voor jezelf en jezelf respecteren.

Als je veel tijd en aandacht besteedt aan mensen die jouw hulp nodig hebben geeft dat je een fijn gevoel van nuttig en nodig zijn. Als er niemand op je zit te wachten word je eenzaam en voel je je nutteloos. Dus, nodig zijn is fijn. Maar, je hebt het ook nodig om aandacht aan jezelf en je eigen omgeving te schenken. Om je huis gezellig te maken en bezoek te ontvangen. Om tijd te besteden aan hobby’s en vrienden.

Ruimte voor jezelf

Hoeveel ruimte neem jij in in huis? Krijg je genoeg ruimte van je gezinsleden of nemen zij wel veel ruimte in? Letterlijk en figuurlijk? Of heb je veel spullen, maar ben je er niet blij mee, omdat je het niet gebruikt, benut en ervan geniet? Iedereen heeft ruimte nodig: ruimte om jezelf te zijn, je te kunnen ontspannen, lekker te werken.

Neem jezelf serieus

Wil jij iets doen aan die ruimteverdeling in huis? Heb jij genoeg van te veel taken, te veel spullen en te weinig ruimte voor jezelf? Wil je meer overzicht en structuur? Daarvoor moet je zelf een eerste stap zetten en aandacht vragen voor jouw behoeften. Aangeven waar jij last van hebt en dat zelf ook serieus nemen. Dus niet eerst iets vragen en vervolgens jezelf weer onderaan je lijst zetten. Nee, ook jóuw belangen zijn belangrijk. Je bent het waard!

Afspraak maken?

Wat zou jij graag anders willen? Heb je daar een beeld bij? Meer ruimte? Minder spullen? Meer tijd? Ik kan je helpen om de realisatie daarvan dichterbij te brengen door bijvoorbeeld de taakverdeling in huis of de hoeveelheid spullen en rommel bespreekbaar te maken, in kaart te brengen waar je op vastloopt en je te helpen stukje voor stukje dingen te veranderen. Als jij dat wilt, kom ik graag een keer met je praten bij een kopje koffie om samen te bekijken wat jij nodig hebt en of ik de juiste persoon ben om jou daarbij te helpen en op welke manier. Ik hoor graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *