Losse eindjes

Waarom het afmaken van taken zo belangrijk is.

Heb jij ook zo’n last van losse eindjes? Onafgemaakte zaken in huis? Beginnen aan iets en het niet afmaken? Je begint bijvoorbeeld vol goede moed aan het opruimen van je kledingkast, maar er komt iets tussen en het blijft weer liggen. Je hebt dingen uitgezocht om naar de kringloopwinkel te brengen, maar je hebt geen geschikte doos om het in te doen, waardoor het blijft staan. Dit zijn nog ‘klussen’, maar het kan natuurlijk ook gaan over gewone dagelijkse handelingen zoals opruimen, boodschappen doen of je mail checken.

Voor niets gewerkt

Het lijkt soms dat je tijd wint door je project even te laten voor wat het is en naar je volgende urgente zaak te gaan. Toch is dat niet zo. Als je, zoals in het voorbeeld, geen geschikte doos in huis hebt, kun je ook een boodschappentas nemen of vuilniszak. Dan is het toch gescheiden van de rest en staat het klaar voor afvoer. Laat je je spulletjes wachten op een doos? Dan is de kans groot dat het een nieuwe stapel wordt in je huis die zich langzaam weer gaat verspreiden ook. Is al je werk voor niets geweest en dat is behoorlijk frustrerend.

Uitstellen van beslissingen

Soms weet je niet goed wat je met iets moet. Je twijfelt. Je laat het liggen om te bespreken met je partner of om te kijken of het nog werkt of interessant is. Het gaat dan vaak om dingen die geld gekost hebben, ooit zo handig leken, maar nog nooit gebruikt zijn. Je stelt de beslissing uit. Dat is je goed recht, maar als dat voor veel dingen geldt, verandert er weinig in je huis. Dus, probeer direct te beslissen: is het mooi, belangrijk, onvervangbaar? Of het duur was of een cadeau van oma kan de keuze moeilijker maken.

Voorbereiding

Bereid het opruimen of een klus voor. Plan tijd in en zorg voor materialen die je nodig hebt: dozen, zakken of gereedschap. Bedenk of je voldoende tijd hebt om de klus te doen. Heb je geen tijd voor het grote geheel? Kies dan een plank of een onderwerp wat je wel helemaal af kunt maken, bijvoorbeeld het uitzoeken van je schoenen of tassen of het ophangen van foto’s.

Ga je je administratie opruimen? Zorg voor goede mappen, tabbladen, een perforator en insteekhoesjes. Koop niet te veel en gebruik ook opnieuw wat weer vrij komt door het opruimen.

Afmaken

Afmaken waaraan je begint is minstens zo belangrijk als de goede voorbereiding. Je wilt immers geen losse eindjes? Die komen altijd weer bij je terug en kosten dan meer tijd en energie. Ik merk dat mensen vaak te optimistisch zijn over hoeveel tijd iets kost. Want als het tegenvalt heb je te weinig tijd. Heb je twee uur? Kies dan liever twee klussen van elk een uur dan één van drie uur die niet af komt. Houd je tijd over? Mooi. Dan kun je nog iets kleins doen of eerder stoppen.

Geen zin meer

Een belangrijke reden voor losse eindjes is dat je motivatie opraakt. Je begint enthousiast, maar gaandeweg valt het tegen, word je moe of is het niet meer leuk. Wat kan helpen is dan een opruimmaatje, iemand die meekijkt, meedoet of aan wie je vertelt wat je gaat doen. Een vorm van sociale controle die voor sommige mensen heel erg helpend is. Als je dan afhaakt heb je iets uit te leggen. Zelfs Facebookgroepen kunnen dat effect hebben. Mensen vertellen wat ze gaan opruimen en tonen elkaar achteraf wat ze hebben gedaan en oogsten waardering.

Te veel losse eindjes

Heb jij teveel losse eindjes? Ben je al zo vaak begonnen en weet je het niet meer? Heb je het één opgeruimd en is het ander weer een rommeltje? Ben je druk en valt het resultaat tegen? Dat is jammer en kan je moedeloos maken. Misschien denk je wel dat je de enige bent, maar dat is niet zo.

Ik kan je helpen om weer overzicht te krijgen. Samen kunnen we in kaart brengen waar het stokt en hoe het anders kan. Vind je het moeilijk om te starten? Of houd je het niet vol? Heb je moeite met het plannen of weet je niet hoe je alles goed opbergt?  

Om een georganiseerd leven te leiden heb je heel wat vaardigheden nodig. En er zijn altijd vaardigheden goed ontwikkeld en andere wat minder. Dat heb ik ook. Soms kan het al helpen dat je je ervan bewust bent en er rekening mee kunt houden. Ik kan je inzicht geven en je helpen om te starten, vol te houden en ook losse eindjes te voorkomen.

Bel me gerust voor een vrijblijvende kennismaking. Wie weet hoe het jouw leven kan veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *