Mijn verzameling is te groot geworden!

Iedereen heeft een zwakke plek als het gaat om spullen. Iets waar je altijd even bij stopt, wat je graag koopt, bewaart of spaart. Dat kan van alles zijn: boeken, gereedschap of kleding. Het kunnen ook koopjes zijn; wat dan ook. Zelf heb ik iets met boeken en koop die redelijk vaak, zeker op rommelmarkten. Je begrijpt, niets menselijks is mij vreemd.

Een monster

Heb jij ook zo’n verzameling die in de loop der jaren te groot geworden is en nu een last is? De hoeveelheid tijdschriften, kranten, gereedschap, dvd’s is zo groot dat je er niets meer mee kunt. Ze nemen teveel ruimte in, zijn onoverzichtelijk geworden en geven je ook het gevoel dat je het nooit meer allemaal kunt bekijken of gebruiken. Iets wat zo mooi begon is een monster geworden wat je uit je slaap houdt.

Partner

Vaak zijn de partners degenen die erop aandringen eens iets te doen aan die hoeveelheid. Laatst hoorde ik nog de volgende discussie.

Vrouw: ‘Waarom heb je eigenlijk zoveel gereedschap? Doe het toch weg. Je klust nooit meer!’ Man: ‘Ja, maar laatst was het wel handig dat ik die stekker nog had. ‘ Vrouw: ‘Ja, maar al die andere dingen dan?’ Man: ‘Nou, wie weet wat er nog kan gebeuren. Altijd handig om te hebben.’  Tja, en breng daar eens iets tegenin?

Verzameling loopt uit de hand

Hoe dan ook, heb jijzelf of je partner ondertussen het gevoel dat je verzameling jou de baas is geworden en wil je dat niet langer? Wil je de boel weer beheersbaar maken?

Je kunt een aantal dingen doen:

  • Je inventariseert wat je hebt en kiest de mooiste, bijzonderste exemplaren uit je verzameling en bewaart die. Bijvoorbeeld speciale boeken, eerste uitgaven, zeldzame exemplaren;
  • Je maakt een andere verzamelaar blij door uit te delen of te verkopen. In je vriendenkring zijn vast gegadigden;
  • Je maakt een goed doel blij, zoals Gered Gereedschap of Dorcas, met al jouw zorgvuldig verzamelde dingen (of spulletjes uit de uitverkoop);
  • Je brengt je overtollige kleding, onderdelen of dvd’s bij de kringloopwinkel of goede doelenzaak;
  • Je gebruikt de opengevallen ruimte iets anders te doen in je huis of om intern zaken te verplaatsen.

Tijd is voorbij

Soms is een verzameling, bijv. films of muziek, iets uit een ander tijdperk. Het is de vraag of je het nog steeds mooi vindt. Bewaar een paar items en geef de rest weg.

Het kan ook zijn dat je zaken bewaart voor het geval dat. Maar, heb je echt 5 fietsbellen nodig of 10 dekbedhoezen, terwijl je maar met z’n tweeën bent? En waarom steeds weer voorraden inslaan, terwijl je kasten nog vol staan?

Vaak is er een reden waarom iemand spaart en verzamelt. Het kan te maken hebben met ervaring met schaarste, waardoor ieder koopje als een kans wordt gezien. Maar ook met leven in de toekomst. ‘Later ga ik alles nog lezen.’ Of ‘Later ga ik nog eens al mijn dia’s digitaliseren. ’ Alleen komt het er later niet meer van, omdat de stapels te hoog zijn en er steeds andere zaken om aandacht vragen. Afscheid nemen van een droom is moeilijk, maar kan ook bevrijdend zijn.

Hulp nodig?

Wil je eens praten met iemand die dit vaker bij de hand gehad heeft? Raadpleeg mij of een andere professional organizer. We helpen je graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *