Waar moet ik beginnen met opruimen?

Begin klein en behapbaar. En kies iets met een groot effect.

Je kijkt in het rond en ziet van alles liggen wat je niet bevalt. Dingen die niet in de woonkamer horen, maar in de schuur of op een van de slaapkamers. Kranten, speelgoed of kleding. Ramen die nodig gelapt moeten worden. Stofvlokken en kruimels. Het is zoveel. Waar moet je beginnen en hoe voorkom je dat je alles alleen doet?

Groot effect

Ieder ding dat is opgeruimd of opgelost geeft je weer lucht. Begin dus klein en start met iets wat veel effect geeft. Wat dat is bepaal je zelf. Denk na voordat je start. Begin niet aan iets groots als je het niet diezelfde dag kunt afmaken. Je kunt beter elke dag een beetje doen, dan in een keer heel veel. Doe je dat elke dag, maak het een routine en dan zul je zien dat het effect enorm is. Laat merken hoe prettig het is als je je boel op orde hebt. Misschien werkt het aanstekelijk. Bied je hulp aan als anderen laten zien dat ze dat ook wel willen. Geef complimenten en maak het leuk. Wees tactvol en slim.

Maar heb je ook gedacht aan deze aspecten?

1.       Basisvoorwaarden

Ik bedoel: je kunt zeuren over jassen en tassen op de grond, maar als de kapstok te klein is of kapot, heb je weinig recht van spreken. Wil je dat je kinderen hun vuile was inleveren, maar is er geen wasmand, idem. Er moet dus wel een basis zijn. Vuilnisbakjes in elke ruimte, wasmanden in de badkamer, kledinghangers en ruimte in de kast om kleding en spulletjes op te bergen. Is alles vol? Dan heb je teveel spullen (wegdoen), is de boel niet handig ingedeeld of is er te weinig ruimte (kasten of bakken aanschaffen). Dat laatste kun je overigens pas constateren als je hebt opgeruimd! Dus niet beginnen met kasten kopen. Opruimen is niet verplaatsen.

2.       Duidelijke verwachtingen

Wat verwacht je? Dat iedereen ziet wat jij ziet en zelf de handen uit de mouwen steekt? Ik vermoed dat je dan lang kunt wachten. Als jij een leider bent in huis, moet je dat ook tonen. Wees duidelijk in je opdrachten, taken en  communicatie. Wil jij alle touwtjes in handen hebben? Dan ben jij verantwoordelijk voor alles, wat betekent dat je ook meestal geen spontane hulp krijgt aangeboden. Kun je delegeren, geef dan iedereen een op leeftijd berekende taak en je kunt elkaar daarop aanspreken. Maak opruimen iets van ‘het gezin’. Niet alleen van degene die er het meest last van heeft. Heb je een drukke baan, kinderen, huisdieren en allerlei activiteiten? Dan heb je niet zoveel tijd om op te ruimen en schoon te maken. Stel je verwachtingen bij en schakel hulp in van buiten.

3.       Duidelijke woorden

Jouw puber van 13 verstaat niet hetzelfde onder ‘leeg’, ‘opgeruimd’ en ‘schoon’ als jij, dus wees duidelijk met wat je bedoelt. Je huisgenoten denken en voelen anders dan jij en vinden ook andere dingen belangrijk. Maar als jij aangeeft dat jij last hebt van troep van anderen op plekken waar het niet hoort, zou dat enig effect moeten hebben. Vertel wat het met jou doet. Ik denk nl. dat men echt jouw leven niet wil vergallen, maar gewoon niet altijd doorheeft wat jij voelt. Misschien is dat ook andersom het geval. Dat jij praat over opruimen terwijl zij heel andere dingen aan hun hoofd hebben! Een beetje begrip doet veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *