Een organizer cadeau geven

Onlangs kreeg ik de vraag of ik ook cadeaubonnen had om weg te geven. Zoiets als ‘Deze bon geeft recht op 3 uur hulp door een organizer.’ Waarbij iemand een aantal uren zou betalen terwijl ik bij een ander aan het werk zou gaan. Een boekenbon, maar dan anders.  Ik zei dat ik dit een heel leuk idee vond, maar er wel graag zeker van ben dat ik een gewenst cadeau ben. Want stel je voor dat je die ander beledigt of kwetst. Hoe goedbedoeld ook, het kan heel fout overkomen.

‘Volgens mij zou jij …’

Ikzelf zou niet blij worden van een ongevraagd advies of opgedrongen behandeling van een ander, hoe zinvol het misschien ook is. Alleen al het feit dat een ander voor mij bepaalt dat ik zoiets nodig heb is genoeg om mij te laten steigeren. Ik bepaal dat graag zelf. En dat geldt vast ook voor anderen.

Het valt mij vaker op dat we met elkaar vaak zo goed weten wat een ander nodig heeft en hoe zij hun leven zouden moeten veranderen. Mensen zouden beter met hun geld moeten omgaan, meer opruimen, stoppen met roken, strenger moeten zijn voor hun kinderen etc. Wij zouden het heel anders doen en hun situatie zou ons nooit overkomen. Best arrogant eigenlijk. Je denkt invoelend te zijn, maar zo komt het niet over.

Ik merk het ook aan cliënten die worden gestuurd door anderen. Je moet dit doen omdat je het zelf wilt en niet omdat een ander het zegt. 

Hoe dan wel?

Als je merkt dat iemand worstelt met teveel spullen en aangeeft hulp nodig te hebben bij het uitzoeken en opruimen geeft dat een ingang om op door te gaan. Je kunt vragen wat er mis is. Wat hij of zij graag zou willen met die ruimte of spullen. Of hij al heeft nagedacht over de mogelijke oplossing en hoe die eruit ziet. Ga niet sturen, maar vraag gewoon belangstellend en open.

Het heeft soms tijd nodig voor iemand toe is aan hulp.

Argumenteren heeft geen zin

Je kunt proberen iemand over de streep te trekken met argumenten, maar daarmee help je iemand niet. Een roker hoef je ook niet te vertellen hoe slecht roken is. Dat is allemaal bekend. Het gaat om de ellende (of pijn) van de huidige situatie en het verlangen naar die andere situatie. Daarnaast is ook het vertrouwen in eigen kunnen van belang. Dus, of je vertrouwen hebt in jezelf om het traject tot een goed eind te brengen, alleen of samen met anderen. Bovendien speelt mee of je er al klaar voor bent en of je er een goed gevoel bij krijgt.

Wel of niet cadeau geven van een organizer?

Als je weet dat iemand graag met een ‘opruimcoach’ in zee zou willen, maar deze persoon komt er niet toe of heeft het geld niet, dan is het ‘geven’ van uren natuurlijk heel aardig en helpend. Maar, ga niet invullen voor een ander en vraag altijd of het gewenst is.  Natuurlijk vind ik het leuk om nieuwe klanten te krijgen en hen verder te helpen bij het op orde krijgen van hun huis en administratie, maar wel graag op hun verzoek.

Neem contact met me op om te bespreken waar je iemand mee zou kunnen helpen. 

Lees ook: Ik maak me zorgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *