Feestelijke feestdagen. Hoe doe je dat?

Feestelijke feestdagen krijg je als iedereen het fijn heeft en niemand overbelast wordt. Lukt het niet om veel te doen? Bespreek het.

Gelukkig is Sinterklaas achter de rug. Het is gezellig, maar ieder jaar ook weer moeilijk om mensen die al zoveel hebben weer te verrassen. En alles moet weer een plekje krijgen… En nu komen de Kerstdagen er aan. Heb jij dat ook dat je het al benauwd krijgt bij voorbaat? Dat je zoveel moet doen en dat je het ook zo goed wilt doen?

Ikzelf ben niet goed met grote groepen mensen in huis. Het maakt me onrustig en ook een beetje chagrijnig. Dat geldt overigens ook voor verjaardagen. Het ligt aan mij en niet aan mijn bezoek, hoor. Ik vind het wel heel gezellig en ik wil ook graag de familie zien, maar ik móet dan ook zoveel. Van wie? Van mezelf natuurlijk. Ik moet een goede gastvrouw zijn, de juiste (en genoeg!) drankjes en hapjes in huis hebben, lekker (en liefst anders dan anders) hebben gekookt, een gezellig en opgeruimd huis hebben. Genoeg om nerveus van te worden.

Taken verdelen

Sinds een paar jaar hebben wij daar wat op gevonden. We vieren Kerst wel gezamenlijk met de familie, maar iedereen doet iets. De gastvrouw/heer zorgt voor de koffie en iets lekkers erbij, de drankjes en hapjes. De anderen bereiden elk thuis een deel van het kerstdiner voor. En daarover maken we afspraken. Zo blijft het voor iedereen behapbaar en leuk. Het belangrijkste is de ontmoeting en gezelligheid. Dat je samen bent en een feestdag viert. Het gaat met Kerst tenslotte niet alleen om eten, drinken en evt. cadeautjes. Na afloop ruimen we samen op en doen we spelletjes of kletsen nog een tijdje door.

Soms kan het even niet

In de tijd dat we het, door onze zoon met autisme, bewust klein en rustig moesten houden en grote familiebijeenkomsten niet werkten voor ons, nodigden we vaak één persoon uit. Iemand die anders alleen zou zijn. Dat werkte toen heel goed, voor beide partijen. Voor elke tijd in je leven kan een andere invulling wenselijk zijn. Belangrijk is dat jij en anderen zich er goed bij voelen.

Nog wat tips:

  • Bedenk bijtijds wat je moet doen de komende tijd en plan het in: kerstboom kopen en optuigen, kaarten sturen, boodschappen doen, kleding op orde hebben, menu etc..
  • Probeer het jezelf niet onnodig moeilijk te maken. Wie verwacht dat van je?
  • Moet je alles zelf doen of kun je dingen uitbesteden?
  • Doorbreek eens een traditie als die jou niet meer bevalt en stel iets nieuws voor.
  • Vraag aandacht voor jouw situatie, bijvoorbeeld als je het heel druk hebt, als je kleine kinderen hebt, niet lekker in je vel zit of dit jaar niet zoveel te besteden hebt.
  • Stuur je kaarten? Begin er op tijd mee en wees selectief aan wie je ze stuurt. Een kaart voor de buren is toch eigenlijk onzin. Je kunt ook via de mail je kerstwensen sturen. Dan is minder persoonlijk, maar misschien kun je dat met een foto of filmpje weer goedmaken.
  • Duren de kerstdagen lang? Ga naar een concert of kerkdienst. Kijk welke activiteiten er georganiseerd worden in je buurt en ga erheen. Vind je dat niet prettig? Vraag iemand mee. Ook kun je een oproepje doen via Facebook of iemand iets met jou wil ondernemen.
  • Luister naar mooie muziek, zoals dit lied van mijn favoriete jongenskoor Libera Carol of the Bells.

Ik wens je fijne en ontspannen feestdagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *