In december is er altijd weer extra aandacht voor eenzaamheid. Tenminste, het valt me nu wel erg op. Ik zag een paar weken geleden op Facebook een filmpje van een oude man die zijn kinderen nooit zag en daarom een bizarre actie bedacht. Ook is er deze weken bij MAX een programma ‘Nooit meer alleen’ op tv. Het raakte me. Mensen van 55 tot ver in de tachtig doen mee aan een programma om hun eenzaamheid aan te pakken. Eenzaamheid betekent niet altijd dat je alleen bent, maar wel dat je je alleen voelt. En dat treft niet alleen ouderen, maar ook jongeren. Wat ik echter zo POSITIEF vind aan dit programma is dat mensen zelf veel meer kunnen dan ze weten en ook veel leuker zijn dan ze zich herinnerden. Als ze worden uitgenodigd om mee te doen en weer een doel in het leven hebben zie je ze opbloeien.

Perspectief is belangrijk

In mijn vrijwilligerswerk ontmoette ik laatst een man die door zijn problemen heel negatief was geworden over zichzelf en de mensen om hem heen. Toen hij echter hulp vroeg, zijn verhaal kon doen, zaken op een rijtje kreeg, zijn eigen aandeel in het geheel ontdekte en ook nog een uitnodiging voor een sollicitatie ontving, zag je hem veranderen. Fantastisch! In een paar weken tijd, een ander mens. Zijn problemen zijn nog lang niet opgelost, maar er is weer perspectief. Prompt ging hij zijn huis opruimen, zichzelf beter verzorgen en lekkerder slapen.

Taboe

Naar aanleiding van het eerder genoemde programma, denk ik dat vragen om hulp een belangrijke stap is, hoe moeilijk je dat ook vindt. Misschien heeft je omgeving geen idee van jouw gevoelens! Of vraag hulp aan derden. Eenzaamheid is een probleem van heel veel Nederlanders. Dat hoeft dan toch geen taboe te zijn? Een dagritme, een zinvolle dagbesteding, een aantal lieve mensen om je heen, een prettig huis waar je graag bent, overzicht in je financiële situatie, … Het kan allemaal helpen om je eenzaamheid te overwinnen.

Een prettig thuis helpt

Ik kan niet alle aspecten van je leven in orde maken, maar ik kan je wel helpen om je weer prettig te voelen in je eigen huis. Om overzicht te creëren waar dat ontbreekt. Om iets te doen met je positieve herinneringen en om spullen waaraan oud zeer kleeft weg te doen. Ook dingen onder ogen te zien die je lang hebt weggestopt. Dat is niet makkelijk, maar kan nodig zijn en het levert je heel veel op.

Graag zou ik iets voor je betekenen. Neem contact met me op via mail of telefoon. Wie weet wordt dit het begin van een verandering ten goede.

Misschien herken je je niet in het bovenstaande, maar ken je iemand die dat wel zou kunnen. Voel je vrij om dit artikel te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *