Autisme in je gezin

Autisme in je gezin

broodtrommel puzzelMijn zoon is autistisch, al 19 jaar en het gaat niet meer over. ‘Autist’ is een van de meest gebruikte scheldwoorden, las ik in de week van het pesten in de krant. Wat vreselijk, terwijl iemand met autisme vaak een mooi, eerlijk en oprecht persoon is met veel positieve eigenschappen, maar die het ook moeilijk kan hebben met de wereld waarin hij* leeft. Er zijn veel ideeën over autisme. Sommige zijn waar en andere niet. Het is wel een feit dat het leven van iemand met autisme niet makkelijk is. Niet voor hemzelf en niet voor zijn omgeving.

Als moeder heb ik gemerkt hoe moeilijk het is om je kind te begrijpen en tegemoet te komen. Soms doet je kind dingen die je niet begrijpt. Waarom is hij boos of verdrietig? Waarom loopt hij weg? Er lijkt geen aanleiding voor te zijn. Het is vaak een (vertraagde) reactie zijn op eerdere overprikkeling in de vorm van bijvoorbeeld geluiden, onduidelijke opdrachten, veel drukte of sociaal wenselijk gedrag vertonen. Hoe graag wil je dan je kind helpen! Je wilt niet liever dan hem gelukkig zien. Hoe kun je dat bereiken, zonder jezelf en andere gezinsleden tekort te doen?

Wat mij betreft door zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de behoeften van de persoon met autisme. Door dingen soms niet te doen, door drukte te mijden, door je andere kinderen eens apart mee te nemen en door bij alles te denken aan de behoeften van dat ene kind. Dan heb je allemaal het meeste rust. Maar, het is heel moeilijk om een evenwicht te vinden waarbij iedereen zich prettig voelt, want je kunt niet alles opofferen voor die ene persoon.

Als professional organizer zie ik het effect van onduidelijkheid en gebrek aan overzicht op mensen. Het geeft onrust en spanning, omdat het je steeds bezig houdt en afleidt van dingen die echt belangrijk zijn. Voor mensen met autisme geldt dat nog veel meer. De wereld is ingewikkeld, onoverzichtelijk en onvoorspelbaar. Dus hoe krijgt je kind meer overzicht en rust? Door zaken te vereenvoudigen, overzichtelijk en voorspelbaar te maken. Daarbij kun je denken aan de indeling van je huis of zijn slaap/werkplek, je gezinsplanning of je communicatie. Misschien kun je dingen visualiseren of vastleggen in een routine. Het hele gezin doet hier in mee.

Je kunt hiermee natuurlijk niet alle problemen oplossen of voorkomen, maar het kan zeker helpen. Vraag je kind (of observeer hem) waar hij last van heeft. Hij geeft de beste informatie.

Heb jij behoefte om eens met iemand te sparren hierover? Ik denk graag met je mee.

 

*Ik spreek steeds over hij en hem, maar dit geldt natuurlijk ook voor meisjes.

Soms denk je ‘dit zou een ander ook moeten lezen.’ Voel je vrij om te delen.

Share
Geen Reacties

Schrijf een Reactie

Share