Opruimen lijkt zo makkelijk…

Opruimen lijkt zo makkelijk, maar is dat wel zo? Onlangs merkte ik het weer bij een cliënt. Aan alle dingen zit een verhaal. Een vaas is niet gewoon een vaas, maar een cadeau van een vriendin. Een trui is door je moeder gemaakt en die zou het zonde vinden als je hem weg deed. Niet dat je hem draagt, maar je voelt je bij voorbaat al schuldig. Die tas is nog zo goed en hij was ook best duur. Nog maar even laten staan. Hij is niet praktisch, maar toch. Dat gereedschap, ja, daar doe ik eigenlijk niets mee. Maar stel nou dat ik het binnenkort nodig heb? Dan is het toch zonde om weg te doen? Zoveel ruimte neemt het niet in beslag?

Bang om iemand teleur te stellen

Zo zijn er veel redenen te bedenken waarom je dingen bewaart of in ieder geval niet weggooit. Is dat altijd omdat je het serieus nog wilt gaan gebruiken of schuif je de beslissing voor je uit, omdat je niet durft te beslissen? Als organizer vraag ik dan door. Waarom bewaar je dit? Wanneer denk je dit te gaan gebruiken? Is het belangrijk voor jou? Is het uniek en onvervangbaar? Wat maakt het moeilijk om dit weg te geven of te gooien?

Welke excuses bedenk jij? Vaak heeft het te maken met de gevoelens van anderen. Je bent bang om een ander te kwetsen of teleur te stellen. Of je bent bang met het item ook de herinnering kwijt te raken.

Opruimen met je moeder

Als je gaat opruimen met je moeder, of een andere persoon die dicht bij je staat, heeft zij ongetwijfeld invloed op je. Ze vindt iets van jouw spullen, van de situatie in je huis en van jouw gedrag. En jij reageert daarop. Ze kan je stimuleren om heel veel weg te doen (Daar heb je toch niets meer aan! Doe toch weg.), maar je ook afremmen (Oh, wat handig! Dat moet je bewaren.). Zij kan ook een emotionele band met jouw spullen hebben. Het gaat tenslotte om familie. Bewaart zij net zoveel als jij, dan is de kans groot dat er aan het eind van de dag weinig weggaat óf dat ze het zelf wel meeneemt, omdat het altijd nog van pas kan komen. Bedenk dus van te voren wie je vraagt om te helpen.

Wat wil jij zelf?

Als je eerlijk bent weet je best wat jij graag wilt. Je zit niet te wachten op gedateerde spullen die je kasten vullen. Je wilt af van die dozen op zolder of van het speelgoed van de kinderen die allang het uit huis zijn. In elke fase van je leven heb je andere dingen nodig en na verloop van tijd ga je ook anders naar je spullen kijken. Daarom is af en toe verhuizen zo handig. Alles komt weer een keer door je handen en moet beoordeeld worden.

Verandering is moeilijk

Vind je veranderen moeilijk, omdat je niet weet hoe dat gaat uitpakken en is het veiliger om alles bij het oude te laten? Of weet je niet goed hoe je moet beginnen? Vraag eens iemand om advies die echt naar je luistert en jouw belangen voorop stelt. Dat kan iemand zijn uit je omgeving, maar ook een buitenstaander.

Nieuw indeling soms al genoeg

Soms is het anders en efficiënter indelen van je kasten of lades al een grote verbetering. Het is dus helemaal niet gezegd dat je veel moet weggooien of je hele huis anders moet indelen. Vergeet trouwens niet dat jijzelf de baas bent over je spullen en wat ermee gebeurt. En misschien heb je een mooie bestemming voor je spullen, waardoor het makkelijker wordt om ergens afstand van te doen. Het kan zo’n opluchting zijn om weer orde en overzicht te hebben.

Heb jij hier ook behoefte aan? Ik hoor of lees graag van je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *