Vraag het aan een willekeurige persoon en hij zegt: een goed gevoel, een fijne plek om te werken en te wonen, overzicht en rust. Misschien in andere woorden, maar daar komt het wel op neer.
Wat levert ‘de boel de boel laten’ mij op? Behalve wat tijdwinst door zaken te laten liggen: niets. Het houdt patronen in stand waar je diep in je hart best vanaf wilt. Want rommel is niet iets waar je trots op bent. Het geeft chaos, vuil, veel spullen, onduidelijkheid over je planning en financiële situatie. Kortom: stress. En daarop zit je echt niet te wachten. Het leven is al stressvol genoeg.
Luiheid is nooit de reden
Maar, wat weerhoud je nu van het aanpakken van dingen die je eigenlijk best zou moeten kunnen (van jezelf)? In het boek Organiseren van binnen naar buiten van Julie Morgenstern las ik dat zij als ervaren professional organizer nog nooit één geval van rommel is tegengekomen dat te wijten was aan slordigheid, luiheid of onvermogen. (Dat lucht weer op.)
Nee, er is vaak iets anders aan de hand: Geen goed systeem en onwetendheid over hoe je dat kunt krijgen; angst voor wat je gaat tegenkomen aan herinneringen en oud zeer; teveel stress en drukte waardoor het je niet lukt om tijd vrij te maken voor ordenen en schoonmaken enzovoort.
Wat win je met opruimen?
- Zelfrespect: je bent de moeite waard en je verdient het om gewaardeerd te worden.
- Rust in je hoofd: je hoeft niet te piekeren, want alles is op orde. Je kunt bijvoorbeeld gevraagde papieren snel vinden en je krijgt je gevoel van controle weer terug.
- Ruimte in huis: alle spullen liggen op een vaste plek en daar leg je ze ook steeds weer terug. Kleding in de kast, schoenen in de hal, post in je postvakje, fiets in de schuur. Overbodige dingen kunnen weg.
- Tijdwinst, omdat je niet hoeft te zoeken: alles heeft een eigen plek en daar kun je het vinden. Dus als je je paspoort, postzegels, je agenda of sleutels zoekt kun je ze direct vinden.
- Geld (1): je koopt geen dingen dubbel. Je weet wat je hebt en waar het ligt.
- Geld (2): je hoeft minder eten weg te gooien, omdat je van te voren nadenkt over je boodschappen en je niet met veel te veel in je koelkast zit.
- Geld (3): je administratie is op orde. Je betaalt je rekeningen op tijd. Dat scheelt boetes.
- Geld (4): je kent je budget. Daarmee kun je planmatig omgaan met je geld en jezelf behoeden voor onverstandige uitgaven.
- Gezondheid: je keuken en koelkast zijn opgeruimd, dus de kans dat je gezond kookt en eet is groter dan voorheen.
- Ademruimte: door goed te kunnen schoonmaken verdwijnt het stof en kun je weer ademhalen. Wel zo prettig als je gevoelig bent op je luchtwegen.
- Gezelligheid: Als jouw huis schoon en opgeruimd is, nodig je weer met plezier familie en vrienden uit.
Zo kan ik nog wel even doorgaan. Alle reden dus om de wanorde in je leven te lijf te gaan. Alleen of samen. Het ordenen van je leven kan wel een tijdje in beslag nemen, want iets wat in jaren is ontstaan werk je niet in twee weken weg. Maar, geen situatie is hopeloos. Zeker niet als je gemotiveerd bent om dingen te veranderen.
Klinkt dit allemaal een beetje te makkelijk? Misschien is dat wel waar. Als je ‘de boel de boel laat’ heeft dat vaak een oorzaak: niet kunnen, niet weten, geen energie, niet durven…? Het kan helpen om daar over te praten en samen een plan te maken.
Misschien is organizing een van de stappen die je moet zetten. Ik wil graag met je meedenken en je helpen goede voornemens waar te maken. Kennismaken? Ik hoor of lees graag van je.