12 tips: hoe help ik mijn puber plannen?

Een kind moet nog leren om te plannen en te organiseren. Jij kunt hem dat leren. En daar help je echt mee.

Mijn dochter van 12 is dit jaar begonnen in de brugklas. Ze heeft het druk! Ze heeft veel huiswerk en verzuchtte al in het begin van het jaar vaak dat ze nergens meer tijd voor had. Huiswerk maken aan het eind van de dag bleek niet zo effectief en plannen over een langere periode viel ook niet mee. Soms kwam er een activiteit tussen en liep de planning anders. Dan moet je vooruit kunnen denken. En dat is lastig! We hebben samen geprobeerd structuur en orde aan te brengen, want als dat ontbreekt ligt paniek op de loer.

Mijn dochter, en volgens mij al haar leeftijdsgenoten, hebben hun telefoon altijd binnen de straal van een meter liggen, zitten in 20 What’s App groepjes, ontdekken sociale media en willen niets missen. Dat combineert niet zo goed met huiswerk. Gelukkig begint dit door te dringen, maar het is moeilijk.

Wat kun je als ouder doen als je je puber wilt helpen?

  • Een goede agenda is het eerste werk. En hem gebruiken natuurlijk. Er bestaan allerlei agenda’s speciaal voor mensen die moeite hebben met plannen. De school van mijn dochter gebruikt ook een app, naast het ‘ouderportaal’ op de website, waarop het huiswerk wordt aangegeven, dus je kunt het altijd nog checken.
  • Zorg voor een rustige werkplek waar je zoon of dochter niet onnodig wordt afgeleid door dingen of zichzelf. Een aparte werkkamer voor alleen het huiswerk zou helemaal mooi zijn.
  • Laat de telefoon en tablet weg, zet meldingen uit. Multitasken kan wel, maar alleen bij dingen die we op de automatische piloot doen. Het maakt ons niet sneller en we maken juist meer fouten. Wil je het eens testen?
  • Gebruik een kookwekker en stel een aantal minuten in dat je kind achter elkaar huiswerk moet maken. Daarna even pauze. Bijvoorbeeld 15 minuten om 5 minuten. (Dit werkte bij mijzelf vroeger heel goed.)
  • Een scholier moet uit een hoeveelheid informatie (bijvoorbeeld een opdracht voor school) de juiste dingen pikken die belangrijk voor hem zijn. Je kunt daarin helpen door structuur aan te brengen. Wat moet je kind doen op welk moment, met wie en waar. Na verloop van tijd kan hij het alleen.
    Help bij het plannen van zijn tijd na school. Als je kind mag kiezen begint hij waarschijnlijk bij tv kijken en niet met huiswerk.
  • Spreek elke dag even door wat de planning is.
  • Houd elke dag een routine aan met vaste tijden voor taken, eten en slapen gaan. Spreek ook regels af voor tv- en computertijd. Dat scheelt dagelijkse discussies.
  • Bereid ’s avonds de volgende dag al voor. Laat je kind vast kleding klaar leggen en zijn tas inpakken.
  • Gebruik een weekplanner of kalender waarop ieder gezinslid een eigen kolom heeft en kijk er dagelijks naar!
  • Zorg dat alle spullen hun vaste plek hebben in de ruimte waar ze worden gebruikt. Als er een laatje is voor sleutels of een vaste plek voor schoenen helpt dat je kind om het daadwerkelijk op te ruimen.
  • Als je ziet dat je kind in de stress schiet door een brei in zijn hoofd: denk mee en probeer weer te ordenen. Geef hem het gevoel dat het goed komt.

Misschien heb jij als volwassene ook last van problemen met focussen. Ben je met allerlei dingen bezig en heb je het gevoel dat het efficiënter zou moeten kunnen? Bovenstaande dingen werken ook voor jou. Heb je behoefte aan iemand die met jóu meekijkt en helpt meer rust en regelmaat in je dag en je planning te brengen? Bel of mail me voor een vrijblijvend gesprek.

Wil je dit bericht delen? Gewoon doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *