Wat stemming met je doet

Momenteel schijnt de zon. Het is helder weer en hoewel de bomen kaal zijn ziet de wereld er toch prettig uit. Dat vind ik fijn. Een tijdje geleden was het somber, kil en donker en dat heeft zijn weerslag op mijn stemming. En daarin ben ik niet de enige! Die stemming heeft weer invloed op mijn gedrag. Ik denk wel eens dat ik daar boven zou moeten staan, maar helaas.

Je stemming heeft zoveel invloed

Als ik in een opgewekte, positieve stemming ben heb ik zin om dingen te doen. Dan kom ik letterlijk in beweging om dingen aan te pakken. Dan ga ik dingen doen waar ik net even wat meer energie voor nodig lijk te hebben. Zit het allemaal tegen of ben ik in een sombere bui dan gaat alles net wat moeilijker.

Herken je dat? Dat je soms in een modus komt dat het normale nog wel lukt, maar die extra’s niet meer? Dat je al lang blij bent dat je elke dag weer alles hebt volbracht wat van je verwacht wordt, maar dat men je niet moet vragen om meer. En dat, als je lang in zo’n situatie zit, er best veel blijft liggen?

Iedereen is anders

Iedereen heeft zijn/haar eigen gevoeligheden. Bij de een is dat de tijd van het jaar, bij een ander is dat succes op zijn inspanningen, (gebrek aan) gezelschap, vooruitzichten, noem maar op.

Sommige mensen kunnen op basis van routines, wilskracht en zelfbeheersing nog lang hun taken en verantwoordelijkheden volhouden. Anderen geven het eerder op en gaan keuzes maken om te overleven. Als je man ernstig ziek is, ligt daar je prioriteit. Als je kind je slapeloze nachten bezorgt houdt dat je bezig en als elke brief die je krijgt slecht nieuws is, staat je hoofd niet naar andere dingen.

Jij kunt niet gemist worden

Als het niet lekker gaat in je leven is het begrijpelijk als je huis niet altijd op orde is en je papieren opgestapeld op de hoek van de kast liggen. Het is begrijpelijk als je niet meer elke week je badkamer sopt of je kamer stofzuigt. Maar, als dit lang gaat duren wordt het niet alleen rommelig en vies, maar verergert je omgeving ook de situatie waarin je zit. Ga je misschien ook minder goed voor jezelf zorgen. En dat terwijl jij zo belangrijk bent in het geheel!

Rust is nodig

Iedereen heeft momenten nodig waar hij tot rust kan komen, kan ontspannen en lekker zichzelf kan zijn. Op een plek waar het veilig en prettig is. Dat heb je zeker nodig om het vol te houden als er veel op je schouders rust. Misschien bevindt de oorzaak van jouw moeizame stemming zich wel in je huis: je kind, je partner, je eigen gezondheid. Dan zit je elke dag in die situatie.  

Kan ik iets voor je doen?

Ik kan helaas niet al je problemen oplossen, maar ik kan je wel helpen om de controle over je huis(houding) terug te krijgen. Om mee te denken waar je het anders kan, hoe je jezelf kunt ontlasten. Om (achterstallige) dingen samen aan te pakken die je alleen te moeilijk vindt, bijv. het uitzoeken van bepaalde zaken, spullen of papieren. Dat hoeft niet in een keer, maar in bijvoorbeeld een aantal weken of maanden.

Nu denk je misschien: ‘Ja, maar dat moet ik toch gewoon zelf kunnen? Iedereen kan dat.’ Ten eerste weet ik dat niet iedereen dat kan en ten tweede zijn je omstandigheden misschien wel reden genoeg om hulp in te roepen en kun je het over een tijdje weer gewoon zelf. Waarom geen tijdelijke hulp bij het organiseren van je leven?

Bel (06-21442975) of mail me gerust als je meer wilt weten.

Dit artikel delen? Graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *