Zo’n uitspraak kan uit je tenen komen. IK WIL RUST en ik wil het nu! Eigenlijk hoor ik dat in mijn werk bij iedereen: rust in je huis, rust in je agenda en rust in je hoofd. Je huis ontdoen van overbodige spullen en meer lege ruimte creëren is een goede stap. Een opgeruimd huis geeft immers een opgeruimd hoofd.
Maar, soms is er meer nodig om een opgeruimd hoofd te krijgen.
Want, we moeten veel en willen veel. En zelfs een teveel aan leuke dingen is niet leuk meer. Er moet een evenwicht zijn.
Behoeften van een mens
Vorig jaar was ik, als voorbereiding op een training, bezig met zaken als werkdruk, burn-out en balans vinden. Ik vond een illustratie die me erg aansprak. (Klik op het plaatje om te vergroten.)
We hebben in ons leven behoefte aan een aantal zaken. Als dat niet in evenwicht is, voelen we ons niet gelukkig. Vakantie geeft je de mogelijkheid tot ontspannen en sociaal leven, maar na verloop van tijd mis je het werk en je persoonlijke ontwikkeling. Als je alleen maar werkt mis je het spirituele of de fysieke activiteiten. Zoals je ziet is werk of je sociale leven dus een onderdeel in het ‘wiel’, maar niet het enige en belangrijkste. Alles is belangrijk.
Benedictijner monniken
Ik las vorig jaar ook het boek Rust en Regelmaat van de monnik Anselm Grün over het leven in een Benedictijner kloostergemeenschap en ik was er erg enthousiast over. Het leven in die gemeenschap komt namelijk erg dicht bij een balans zoals beschreven in dit schema. Afwisseling van lichamelijk werk en geestelijke inspanning, tijd voor spiritualiteit, ontspanning, tijd voor jezelf, aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en het leven in een gemeenschap. Het klinkt als teveel voor één dag, maar ik denk dat het kan. Dat is gezond, stimulerend en duurzaam. Duurzaam in de zin van ‘lang vol te houden’. Denk ook eens aan de Blue Zones in de wereld waar mensen gezond oud worden.
In een klooster of naar Sardinië?
Waarschijnlijk is het voor de meeste mensen niet haalbaar en wenselijk om in een klooster te gaan. En is Sardinië ook alleen leuk voor een vakantie. Maar, we kunnen er wel veel van leren. We weten ondertussen dat veel spullen of geld niet de voldoening geven die we erin zoeken. Ook carrière is betrekkelijk. In de film Minimalism, a documentary, kun je twee mensen horen vertellen hoeveel ze misten door hun drukke bestaan. Ze hadden materieel alles en toch misten ze veel aan persoonlijke contacten en familiemomenten. Door te leven met minder spullen komen ze nu toe aan zaken die er echt toe doen voor hen. Tijd voor je gezin, tijd voor je ouders en vrienden. Aandacht voor ontwikkeling van jezelf en aandacht voor je ziel door gebed of meditatie. Maar vooral: minder moeten!
Waarom doe je wat je doet?
Natuurlijk ga je je werk niet zomaar opzeggen of alles je huis uit doen om rust te krijgen. Toch kan het al helpen om na te denken over wat je wilt, wat je nu doet en of dat je blij maakt. En dat gaat ook over je huis. Over wat je koopt, bewaart, weggooit en spaart. Waar wil jij je energie in stoppen en waarin niet meer? Ook dat is organizing!
Heb je zin om eens samen na te denken wat er voor jou anders zou kunnen? Ik kom graag een keer, vrijblijvend, bij je praten om te zien of ik iets voor je kan doen in dit proces.