‘Eerst dacht ik nog ‘dat ruim ik binnenkort wel op’, maar dat kwam er steeds niet van. En nu is het zoveel dat ik er geen gat meer in zie.’
Is dit raar? Nee, want soms heb je goede redenen om andere prioriteiten te stellen en opruimen even uit te stellen. Maar, als dat lang duurt stapelt de boel op en wordt het een probleem. Hoe voorkom je dat?
Als je het druk hebt lijk je tijd te winnen door dingen te laten liggen, bijvoorbeeld de afwas of het strijken van je kleding. Na verloop van dagen kom je erachter dat het niet echt tijdwinst oplevert, omdat het toch moet gebeuren. Je kunt natuurlijk extra kleding of serviesgoed aanschaffen, maar aan alles komt een eind.
Het meest efficiënt is om elke dag alles bij te houden. 7 tips om de zaak in de hand te houden.
Ruim elke dag even op
Elke dag je tafel afruimen na het eten, de afwas doen, je vuile was in de wasmand doen, je post doornemen en opbergen zijn eigenlijk een must om het ordelijk te houden. Ook het legen van afvalbakken hoort daarbij. Groenafval of het oud papier. Gooi het zo snel mogelijk in de container en zet die op tijd aan de weg. Maak voor het slapengaan even een rondje door de woonkamer en zet glazen en kopjes in de afwasmachine.
Geef alles een vaste plek
Regel nummer 1 in het organiseren van je huis of werkplek is: Geef alles een vaste plek. Als je spullen een vaste plek hebben, kun je ze altijd vinden. Dat scheelt heel veel zoektijd en geld. Als dingen overal liggen kun je ook niet opruimen. Waar moet de ongelezen post, scharen en pennen, papier voor de printer, de afstandsbediening of je fietspomp staan of liggen? Juist. Geen idee. Bedenk een logische plek, dicht bij waar je het gebruikt, en gebruik hulpmiddelen zoals labels, mandjes of mappen. Wat jij prettig vindt.
Houd dingen op zijn plek
Ga niet met je eten naar je slaapkamer of met de was naar de woonkamer. Houd je papieren bij elkaar op een bureau en voorkom dat overal in huis van alles ligt. Dus ook weer: alles zijn eigen plek.
Probeer routines aan te houden
Heb jij thuis geregeld (als je met meer mensen woont) wie wat doet en wanneer? Elke week discussie over wie kookt of de hond moet uitlaten is erg vermoeiend. Maak er afspraken over. Afspraken zijn niet in beton gegoten, dus als werk- of schooltijden veranderen, kun je dingen ook aanpassen. Grotere kinderen kunnen ook heel goed taken op zich nemen in het huishouden. Zie het als onderdeel van je opvoeding.
Communiceer
Heb je een weinig gestructureerd leven, vanwege wisselende diensten, een wisselend aantal bewoners van je huis of andere variabelen? Communiceer via een centrale agenda (papier of app) en maak wekelijks even tijd om dingen af te stemmen. Houd rekening met elkaar en elkaars schema. Het lijkt zo voor de hand liggend, maar het gebeurt vaak niet.
Doe één keer per week boodschappen
Als je eenmaal per week boodschappen doet kost dat het minste tijd en het minste geld. Het vergt even wat nadenken, maar als je tijdens de week al bijhoudt wat je nodig hebt is een lijstje zo gemaakt. Kun je niet naar de winkel? Je kunt het ook laten brengen.
Koop alleen wat je nodig hebt
Als je je huis gaat opruimen kom je ongetwijfeld dingen tegen die je nooit gebruikt of gedragen hebt. Wees dus kritisch op wat je in huis haalt. Wat je niet hebt, hoef je ook niet op te ruimen, schoon te maken of ruimte te bieden. Koop dus zo min mogelijk ‘omdat het zo voordelig is’ of ‘omdat het vast nog eens van pas komt’.
Is het al te ver?
Is het bij jou ondertussen uit de hand gelopen? Is de hoeveelheid op te ruimen spullen zo groot dat je het niet meer weet? Misschien vind je dit artikel dan ook interessant.
Heb je echter meer hulp nodig dan goede adviezen? Dan kun je mij inschakelen of een van mijn collega’s. Ik wil je graag helpen een inhaalslag te maken en er ook voor te zorgen dat je in het vervolg de boel op orde kunt houden. Dat vergt inzet en doorzettingsvermogen, maar het is de moeite waard. Zullen we een keer afspreken?