Wat bewaar jij allemaal?

In mijn werk kom ik bij verschillende mensen met heel uiteenlopende opruimproblemen. Wat de meesten wel gemeen hebben is dat ze veel bewaard hebben. Soms uit nostalgie, uit angst om herinneringen kwijt te raken of mensen te kwetsen, maar vaak ook uit oog van veiligheid en zekerheid.

Papieren

Een velletje papier is niet zo groot en dat kun je vaak nog heel makkelijk ergens kwijt. Bovendien bevat papier vaak belangrijke informatie over salaris, aankopen, belastingen of je verzekeringen. Maar, lang niet alles is belangrijk en dat bewaar je ook. Stel je voor dat er ooit nog naar gevraagd wordt. Met name personen die ooit een rechtszaak hebben gevoerd zijn erg bang om papier weg te doen. Het bewaren geeft een vorm van veiligheid.

Een paar tips geven om te voorkomen dat je een enorme papierberg ontwikkelt:

  • Beoordeel elk papier voor je het opruimt: is het belangrijk en moet ik het écht bewaren?
  • Gooi enveloppen en toelichtingen weg.
  • Bewaar papieren in een map of doos, op onderwerp en op volgorde van datum. Dat zoekt wel zo makkelijk.
  • Ga regelmatig door je mappen heen en gooi ook dingen weg. Na 5 jaar kan het meeste gewoon weg!

Gereedschap

Gereedschappen hebben mensen soms in enorme hoeveelheden. Apparaten om te zagen, schuren, boren, verven, spuiten, nieten, schoonmaken, blazen of vegen. En dan hebben we het nog niet over allerlei handgereedschap, materialen, hobbyspullen, instructieboekjes, dozen met fotospullen of tuingereedschap. Het grootste deel hiervan wordt vaak niet of nauwelijks gebruikt. Behalve als je een beroepsklusser bent en dat zijn de meeste van ons niet. Veel spullen zijn gekocht met het oog op later of ‘altijd handig’ of ‘als ik meer tijd heb dan nu’. Herkenbaar?

Tips:

  • Kies een paar dingen uit die je echt graag doet. Geef de rest van je spullen weg aan een andere liefhebber of bewaar alleen het uiterst noodzakelijke. Mocht je een keer misgrijpen, dan is het zo geleend of gehuurd.
  • Je kunt niet alles tegelijk doen, maar wel na elkaar. In een boek zag ik eens de tip om per seizoen je focus te verleggen: zomer voor uitstapjes, herfst voor klusjes, winter voor lezen en muziek, lente voor tuinieren of iets dergelijks.
  • Kiezen is het cruciale woord. Je kunt niet alles doen en ook niet alles bewaren. Je wordt steeds geconfronteerd met al die dingen waar je nog iets mee moet. Ook niet leuk.

Spullen van vroeger

Je kunt vroeger niet vasthouden door de spullen te bewaren. Je kinderen worden niet meer klein, al bewaar je al hun babyspulletjes. En of je kleinkinderen hun kleertjes nog gaan dragen, is sterk de vraag.  Je overleden ouders kun je niet terughalen door hun spullen te bewaren. Koester je herinneringen en houd die levend. Daarvoor heb je niet heel veel spullen nodig.

  • Maak een emo-doos met brieven, kaarten, foto’s die echt veel voor je betekenen en bekijk die regelmatig.
  • Kies een paar mooie spullen en geef die een ereplek in je huis. Een borduurwerk van je moeder, een boek van je vader, een bijzondere tekening van je ondertussen volwassen kind.
  • Maak foto’s van het ouderlijk huis voor het ontruimd moet worden. Let op details, doorkijkjes, kasten, servies of specifieke dingen uit jouw familie. Maak er een fotoboek van.

Kleding

‘Het is nu uit de mode, maar het komt vast weer terug. Bovendien was het heel duur en is het zonde om weg te doen. Inderdaad het is een maatje te klein. Maar, ik ben van plan te gaan afvallen.’ Ook dit zijn opmerkingen die ik hoor bij verzamelingen kleding of schoenen. Soms hebben mensen vijf winterjassen of zes paar laarzen. Soms nog nieuw. Ga je dat nog dragen? Of bewaar je het voor noodsituaties. Heb je ooit tijden van schaarste meegemaakt en ben je daar opnieuw bang voor?

Geef je kleding een tweede kans en deel het met iemand die het wel nodig heeft. Je kunt ook ruilen met vrienden of familie.

Tijden veranderen

Regelmatig merk ik zelf dat dingen die ik tien jaar geleden leuk vond, nu helemaal niet meer leuk vind. Souvenirs van jaren geleden zeggen me niets meer, oud-collega’s of vakantievrienden op foto’s kan ik amper meer benoemen, boeken die ik altijd nog wilde lezen staan nog steeds te wachten. Er komt steeds weer iets nieuws en ook je leven gaat door. Je interesses veranderen, je ontmoet nieuwe mensen, je ontwikkelt je en doet nieuwe inzichten op. Dat kan betekenen dat je letterlijk dingen moet wegdoen. Dat kan pijnlijk zijn, maar het levert ruimte op voor nieuwe dingen. Je hoeft je spullen natuurlijk niet te vernietigen! Maar, bewaar niet alles voor later.

Vertrouw erop dat er later weer andere dingen beschikbaar zullen zijn en dat je behoeften veranderen.

Heb jij (te) veel bewaard en kun je moeilijk kiezen en afscheid nemen? Ik denk en werk graag met je mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *