Vorige week (mei 2016) was ik in Noorwegen met het harmonieorkest waarin ik speel. Wij mochten o.a. deelnemen aan de parade ter gelegenheid van 17 mei, de nationale dag van de Grondwet. Wat me daar opviel was dat bijna iedereen in klederdracht liep. En wat me nog meer verbaasde was dat jongens en meisjes nog steeds jurken en pakken in de Noorse dracht krijgen. Tradities worden voortgezet en gekoesterd. Het was prachtig! Familiesieraden en -kleding worden met zorg bewaard en opnieuw gedragen.
Hebben wij dat in Nederland ook? Volgens mij niet echt. Zelf heb ik nog een beugeltas van mijn oma en zilveren theelepeltjes van een oud-tante. Verder kom ik eigenlijk niet. Hebben mijn voorouders teveel weggegooid? Vonden zij hun servies, sieraden, huisraad niet mooi meer en hebben ze het daarom weggedaan? Wie weet.
Kwaliteit
In landhuizen in binnen- en buitenland zie je vaak nog kleding en meubels van eeuwen geleden. Allemaal bewaard en vaak nog in prima staat. Ik geloof zeker dat de kwaliteit daar mee te maken heeft, maar ook dat men de waarde ervan zag en het zorgvuldig bewaarde.
Nageslacht
Wij bewaren in onze tijd ook nog steeds veel, maar of dat ons nageslacht zoveel vreugde geeft is nog maar de vraag. Hoeveel spullen bewaren we niet voor onze (toekomstige) kleinkinderen? Spullen die tegen die tijd waarschijnlijk niet meer verantwoord zijn, vergeeld of incompleet zijn.
Hobby’s
Ook bewaren mensen dingen die zijzelf reuze interessant vinden, maar door anderen niet gewaardeerd zullen worden. Dat geldt zeker als er geen systeem in zit. Stel: je bewaart muziekstukken (doe ik ook), maar alles zit door elkaar, of je mist de laatste bladzijde. Dan doet niemand er nog iets mee, zelfs jijzelf niet. Hoe mooi de muziek ook kan zijn.
Stel: je hebt veel kookattributen. Je kunt zelf verse pasta maken en de meest ingenieuze gerechten bereiden. Maar, alles ligt her en der door je keuken of in dozen in de voorraadkast? Dan zal het ooit waarschijnlijk eindigen op de rommelmarkt of in de container. Jammer is dat.
Bewaren voor later
Als je dingen wilt bewaren, moet je er ook goed voor zorgen. Hoe doe je dat?
- Houd een systeem aan en sorteer het zo dat jij en ook een ander er iets mee kan. Bijvoorbeeld bij muziekstukken. Sorteer je muziek naar genre, componist, instrument, solo of duet, orkest waar je speelt, etc.
- Bewaar het netjes. Zorg dat stof, vocht en beestjes geweerd worden. Gebruik een map, een plastic box, een kast. Wat dan ook. Dat geldt natuurlijk ook voor gereedschap, boeken en kleding.
- Bekijk af en toe nog eens of je het wilt bewaren. Als jij er nooit naar kijkt, gaat een ander dat later vast ook niet meer doen.
- Vraag of je iemand een plezier kunt doen met jouw verzameling. Stel je bent een klusser. Je hebt ooit veel gedaan met een bepaald soort gereedschap, maar nu ligt het eigenlijk niets te doen. Wie weet kun je er een familielid of vriend blij meer maken. Denk ook eens aan Gered Gereedschap. Zij kunnen ons oude gereedschap vaak weer opknappen en er anderen mee helpen.
- Wees kritisch op je verzamelingen. Vroeger vond je bijvoorbeeld beeldjes van uilen leuk. Vind je dat nog? En al die souvenirtjes van de vakanties, je kookboeken of spijkers en schroeven?
Spullen bewaren voor later kan geweldig zijn. Maar, bewaar niet zomaar van alles. Want: bewaar je het of gooi je het gewoon nog niet weg? Dat lijkt hetzelfde, maar dat is het niet.
Ben jij klaar met verzamelen en wil je ruimte voor je spullen die echt de moeite waard zijn? Ik help je graag. Want het gaat samen soms een stuk makkelijker. Ik help je kiezen, bewaren of wegdoen. Dat lucht op. Zeker weten.