‘Kan ik iets voor je betekenen?’

Als ondernemer vind ik het belangrijk om contacten te leggen met andere ondernemers. Ik vind het interessant om te horen wat een ander doet en of we overlap hebben zodat we elkaar of elkaars cliënten kunnen ondersteunen. Ik houd van netwerken, omdat je er altijd rijker van wordt. Je kunt veel voor elkaar betekenen in kennis, contacten en ervaring.

Vanochtend had ik een gesprek met Ingrid Verkleij van Accept, Verlies- en Rouwcounselling en ik wil daar graag wat over delen.

Rouw en verlies

Met Ingrid heb ik gesproken over mensen in rouw. We hebben nl. allebei te maken met mensen die verliezen kennen in hun leven, die het lastig vinden om hun leven weer op de rails te krijgen en behoefte hebben aan een luisterend oor.

Ik herkende veel van wat zij vertelde en andersom. Het verliezen van een geliefde is afschuwelijk en dat is niet zomaar verwerkt. Het gooit je leven overhoop en alles verandert. Rouwen kost tijd en die krijg je niet voldoende in onze hectische samenleving. Je wordt geacht na een tijdje wel weer gewoon mee te kunnen doen en dat is juist zo moeilijk.

Rouw is er in veel soorten en maten en het is heel persoonlijk hoe je daarmee omgaat. Rouw is er niet alleen na een overlijden, maar ook na het verlies van een baan of een gewenste toekomst. Stel dat je geen kinderen kunt krijgen, terwijl je ze zo graag wilt. Dat is verlies. Stel dat je arbeidsongeschikt wordt verklaard, terwijl je nog jong bent. Ook dat is verlies en brengt rouw met zich mee. Net zo goed als het op de klippen lopen van je huwelijk. Soms is het nodig om daar met iemand van buiten over te praten.

Wat heeft verlies te maken met professional organizing?

Veel! Verlies brengt je uit je evenwicht, het heeft invloed op je energieniveau, je contacten, je interesses, je doelen in het leven. Dat gaat dus over alles in je huis en je werk. Vaak zie je dat iemand minder aandacht meer heeft voor dingen die vroeger wel belangrijk waren, zoals koken voor zichzelf, contacten onderhouden of het huis gezellig maken. Ook is het lastig om die dingen over te nemen die de ander altijd deed. Je bent onthand.

Ik help mensen bij het weer vlot trekken van hun huiselijk leven. Ik kijk naar die plaatsen in huis die een nare lading hebben en overleg hoe dat veranderd zou kunnen worden. Ook zijn er vaak spullen die uitgezocht of weggedaan moeten worden, omdat ze je in de weg liggen of omdat het tijd is voor een afscheid. Ook daar help ik bij. Ik zie er nooit tegenop om met iemand in zee te gaan. Ik luister en als iemand huilt dan wacht ik gewoon. Het is zo geweldig als ik merk dat opruimen van oud zeer ook ruimte geeft voor de toekomst. Dat iemand weer zin krijgt in dingen, hoe klein ook. Dat maakt het zo de moeite waard!

Heb jij te maken met verlies en heb je moeite de draad vast te houden of weer op te pakken? Kan ik iets voor je betekenen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *