Veel kinderen denken op die manier over hun ouders, omdat ze dat zo gewend zijn. ‘Daar ben jij toch voor?’ Het voelt voor een ouder niet goed, omdat er een soort minachting in doorklinkt. Maar als jij altijd alles doet voor je kind, heb je het er dan niet zelf naar gemaakt?
Kinderen eten, slapen en spelen in hetzelfde huis als waar jij eet, slaapt en werkt. Waarom zouden ouders alles moeten doen, iedereen zijn aandeel kan leveren?
Helpen
Als je kind klein is doet hij niet liever dan helpen. Zijn duplo in een bak doen, zijn boekjes in de kast zetten, zijn jas ophangen of kleren in de wasmand doen. Alles is leuk, zeker als jij hem prijst en aanmoedigt. Hoe ouder kinderen worden hoe meer je aan ze kunt overlaten. Probeer je kind mee te geven wat er allemaal moet gebeuren in huis en maak hem medeverantwoordelijk. Uiteindelijk moet je kind het ook zelf kunnen als hij groot is. Het runnen van een huishouding vergt overzicht en planning en dat leer je niet in een week.
Natuurlijk kun jij het véél sneller en beter! En dat blijft zo als je iedereen alles uit handen neemt. Wil je het anders? Begin vandaag nog.
Geef duidelijke aanwijzingen
Wees concreet. Benoem wat je wilt dat er gebeurt: zet je fiets in de schuur, zet je broodtrommel in de afwasmachine en hang je jas op de kapstok. Dat werkt beter dan ‘ruim je troep eens op’. Bovendien hebben we het niet over troep, maar over waardevolle spullen die met respect behandeld dienen te worden.
Maak de opdracht ook niet te groot, maar verdeel het in kleinere stukjes. Zeker als kinderen snel zijn afgeleid maak je het ze hiermee makkelijker.
Neem de leiding, maar geef de kinderen ook vrijheid om het op hun eigen manier te doen.
Stel duidelijke huisregels: iedereen helpt mee met de tafel afruimen of zet zijn schoenen in de gang.
Benoem waarom het zo fijn is als alles netjes en klaar is en hoe blij je bent met hun hulp.
Verwacht niet van je kinderen dat ze direct snappen wat je bedoelt als jij het hebt over schoonmaken en opruimen. Ouders en kinderen hebben daar soms een verschillend beeld bij.
Natuurlijk is elke situatie anders, maar een goede taakverdeling in het gezin kan helpen om het voor iedereen leuk te houden.
Nog een paar tips:
- Voorkom rommel! Geef alles een vaste plek die duidelijk en logisch is.
- Geef zelf het goede voorbeeld.
- Geef complimenten en ga het niet overnemen omdat jij het veel sneller en beter kunt.
- Koop of maak een planbord waarbij je taken voor die week toedeelt aan iedereen in huis. Geef iedereen inspraak, maar wees duidelijk over wat moet gebeuren.
- Vraag hulp als je dat nodig hebt.
- Zie ook eens iets door de vingers.
- Maak het leuk en zet eventueel een beloning in.
Iedereen heeft er toch belang bij als het gezellig, schoon en opgeruimd is.