10 tips tegen ‘uitstellen’

Uitstellen van klussen. Ergernis en schaamte. Hoe kun je jezelf helpen daarbij?

Herken je die uitspraak? ‘Oh, dat doe ik morgen wel.’ en ’ Ja, nog niet van gekomen. Sorry.’  Van alles op de to-do-lijst, maar weinig actie. Plannen om ooit nog eens die afspraak te maken, zaken uit te zoeken of de schuur op te ruimen.

Wat is dat toch met dingen voor je uitschuiven en uitstellen? Volgens mij zit het zo:

1.       Je belooft iets, maar eigenlijk wil je niet. Dat durf je niet te zeggen en daarom doe je loze beloftes. Misschien lost het zich vanzelf op en hoeft het uiteindelijk niet meer.

2.       Je ziet er tegenop. Dit geldt voor een werkstuk of een grote opdracht. Je hebt nog tijd genoeg en schuift het vooruit tot het niet langer kan en dan moet het wel.

3.       Je wilt het zo goed doen dat je daar veel tijd voor nodig hebt. Die heb je nu niet, dus…

4.       Je denkt dat het plan geen kans maakt, maar je zoekt het ook niet echt uit. Het blijft zeuren in je hoofd.

5.       Je wilt wel, maar je weet niet hoe je moet beginnen. Misschien morgen…

Uitstelgedrag

Uitstelgedrag zorgt ervoor dat je veel dingen in je hoofd en huis houdt en dat geeft onrust. Want, zolang er nog een stapel werk op je ligt te wachten en je daar steeds aan herinnerd wordt, hebt je geen rust. Tot het af is.

Zo werkt het ook bij klussen en onafgemaakte projecten. Elke keer zie je de materialen weer liggen en schuif je ongestreken was opzij. Blijf je kijken naar die muur die nog behangen moet worden of die plintjes die nooit geplaatst zijn.

Wat houd je nu eigenlijk tegen? Heb je enig idee? Is het een van de bovenstaande dingen?  Is de druk nog niet hoog genoeg of maalt niemand erom of je het wel of niet doet? Kom je ermee weg?

Je vecht met jezelf!

1.       Soms moet iets gewoon, of je het leuk vindt of niet. Afwassen en de wc schoonmaken moet gewoon. En zo is er nog wel een rijtje. Als je lang wacht met schoonmaken, wordt de klus alleen maar groter!

2.       De motivatie om te beginnen moet komen van het nut of het plezier dat je een ander of jezelf bezorgt.  Bijvoorbeeld: Stofzuigen is niet leuk, maar een schone kamer wel. 

3.       Als je ergens erg tegenop ziet overleg dan met iemand. Vraag om uitleg of hulp. Waarom niet?

4.       Als er een grote klus moet gebeuren kan dat niet tussen de bedrijven door. De keuken opruimen of een slaapkamer schilderen vergt een afgebakend stuk tijd. Plan dat in. Zet het in de agenda, vertel het anderen en vraag hulp als dat nodig is. Koop of zoek tijdig de spullen die je nodig hebt voor je klus.

5.       Het opruimen van de schuur is bijvoorbeeld een groot project. Dat kun je ook kleiner maken door het te splitsen in kleinere taken als afval opruimen en wegbrengen, gereedschap uitzoeken, een bord maken om handgereedschap op te hangen etc. Reserveer er steeds een paar uur voor. Grote kans dat je daarna doorgaat.

6.       Wanneer wil je je klus af hebben? Volgend jaar zomer, voor de kerst of aanstaande zaterdag? Probeer realistisch te zijn, maar geef jezelf niet teveel ruimte. Dat leidt tot meer uitstellen.

7.       Voorkom afleiding en zorg dat je ongestoord kunt werken. Besteed je kinderen uit en zet  je telefoon uit. Wees streng voor jezelf en geef jezelf geen ontsnappingsmogelijkheden. Anderen erbij betrekken helpt bij mij heel goed. Soms heb je wat druk van buiten nodig.

8.       Maak je werk zichtbaar door een lijst te maken van klussen en klusjes en weg te strepen wat je hebt gedaan. Dat motiveert ook.

9.       Als blijkt dat je project te groot is voor jou of dat je de tijd of energie niet hebt: vraag een ander. Delegeer je verf-, tuinier-, schoonmaak- of andere klussen. Dat kost wat, maar dan heb je wel de rust dat iets gedaan is. Dat is heel wat waard!

10.   Beginnen is het moeilijkst. Als je door dat beginnetje heen bent valt het vaak erg mee en krijg je er ook plezier in. Je ziet resultaat en dat is al een beloning voor jezelf.

Uitstellen kost je wat

Al dat uitstellen kost je veel extra tijd en ergernis. Je loopt steeds weer tegen hetzelfde aan. De onrust, schuldgevoelens en irritaties nemen toe. Een goede reden dus om lang uitgestelde dingen eens aan te pakken.

Ik kan helpen met beginnen, volhouden en afmaken van de klus. Dichtbij, maar ook op afstand. Lijkt je dat een goed idee?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *